Cinema Literair | The Bridge on the River Kwai

11 april 2023, van 19:30 tot 22:45 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: € 7.50 | € 3,75 met OBA-pas of stadspas

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De ‘brug over de rivier de Kwai’ is een spoorbrug bij de Thaise plaats Kanchanaburi, in de jaren veertig van de vorige eeuw gebouwd als onderdeel van de ‘Dodenspoorlijn’ oftewel de Birmaspoorweg. De lijn liep parallel aan de rivier die destijds ‘Kwai’ heette in het Engels en in het Frans, en die tegenwoordig bekend staat als de Khwae Noi.

Tijdens de constructie van de spoorweg verloren veel westerse krijgsgevangenen het leven, ook veel Nederlanders uit toenmalig Nederlands-Indië. In de jaren tachtig bracht de toenmalige Nederlandse kroonprins Willem-Alexander een bezoek aan de brug.

Toen de Britse regisseur David Lean, bekend van klassiekers zoals Doctor Zhivago en Lawrence of Arabia, begin jaren vijftig het boek Le pont de la Rivière Kwaï van de Franse schrijver Pierre Boulle onder ogen kreeg, zag hij meteen de mogelijkheden: een episch verhaal met personages die onder zware omstandigheden op zoek zijn naar verlossing. Hij maakte The Bridge on the River Kwai, met in de hoofdrollen William Holden, Alec Guinness en Jack Hawkings. De film was een enorm succes, bekroond met zeven Oscars waaronder die voor beste film en beste regie. Nog altijd verschijnt hij regelmatig op lijstjes van de beste films aller tijden.

The Bridge on the River Kwai werd gemaakt in een tijd waarin cinema steeds ‘groter’ werd. Nieuwe beeldformaten zoals ‘CinemaScope’, ‘Cinerama’ en ’70 mm’ moesten kijkers terug naar de bioscoop lokken. Immers, het ‘grote gevaar’ — de nieuwe uitvinding, televisie — lag constant op de loer.

Lean snapte de mogelijkheden van deze epische cinema het beste van alle regisseurs. Het geheim van de ‘Lean touch’ ligt in de wijze waarop hij de intens persoonlijke psychologie van de personages verbindt met zowel het overweldigende, gevaarlijke landschap als de lyrische natuur waar allerlei metafysische krachten schuilen.

En dan zijn gouden greep: zijn films zijn áltijd opwindend, áltijd razend spannend.

Het prachtige OBA Theater met zijn groot scherm en surround-geluidstechnologie is de ideale locatie om The Bridge on the River Kwai te ervaren.

Op deze avond is David Lean-fan Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, onze gast in de talkshow. Live muziek: de Cinema Literair Band.

Online
De inleiding wordt opgenomen en is ook online te volgen.
Klik HIER voor de link. 

Let op: andere eindtijd in verband met de lengte van de film.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

bestel kaarten