Cinema Literair - The Name of the Rose

26 oktober 2021, van 19:30 tot 22:00 | OBA Oosterdok

Kosten: € 7.50 | € 3,75 met OBA-pas, stadspas of collegekaart | alleen toegang met geldige Corona QR code*

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In deze editie van Cinema Literair, het programma van de OBA waarin literaire klassiekers en geprezen cinema naast elkaar worden gelegd, belichten we het opvallende boek 'The Name of the Rose' van Umberto Eco. Aan de hand van de gelijknamige film van Jean-Jacques Annaud uit 1986 voelt presentator Gawie Keyser speciale gasten aan de tand om zowel boek als film te duiden. Welke lagen kunnen we herkennen in dit mysterieuze verhaal, en wat kunnen we er nu nog van leren?

In de veertiende eeuw overlijden monniken onder verdachte omstandigheden in een benedictijnenabdij in het noorden van Italië. Dan arriveren de intelligente broeder William van Baskerville (Sean Connery) en zijn leerling Adso (Christian Slater) om de moorden te onderzoeken.

Zelfs een heilige oorlog is een oorlog. Daarom zouden er misschien geen heilige oorlogen meer moeten zijn.”

Een filosofische detective

Umberto Eco’s roman uit 1980 is een fenomenale mix van detective en filosofische verhandeling. Het boek wordt nog altijd als Eco’s beste beschouwd, hoewel onze speciale gast op deze avond - NRC-cultuurjournalist Joyce Roodnat - daar anders over denkt. Roodnat: ‘Zijn beste is ongetwijfeld De begraafplaats van Praag, de laatste roman die hij schreef voordat hij in 2016 overleed.’ 

Bijzonder is dat de NRC-journalist de beroemde Italiaanse filosoof en schrijver vlak voor zijn dood opzocht in zijn woonplaats in Milaan, waar ze ook toegang kreeg tot zijn bijzondere bibliotheek. ‘Eco’s werk vertelt ons alles over de huidige tijd waarin we leven,’ aldus Roodnat.

Voorbespreking, rollenspel en filmvertoning

Joyce Roodnat schuift aan bij filmcriticus Gawie Keyser om de film in te leiden. Hierbij komt het boek van Eco niet alleen uitgebreid onder de aandacht, maar wordt ook een passage uit het werk opgevoerd voor het publiek in het kader van De Proloog. Roodnat vertolkt hierin de rol van Adso, Keyser die van William van Baskerville. Na afloop van het gesprek wordt de film vertoond.

Het inleidende gesprek is ook online te kijken. Klik HIER voor de link (vanaf 14-9 19:30 online).

Bekijk HIER alvast de trailer.
Beluister HIER ook de podcast van Gawie Keyser

Voor meer informatie zie Cinema Literair Najaar 2021

Voor bezoek aan onze theaterzalen (OBA Theater of OBA Forum) is een coronatoegangsbewijs en een legitimatiebewijs verplicht. Kom alsjeblieft op tijd. Vanwege controle bij de deur kan de rij wat langer zijn dan normaal. 
De zaal is vanaf 30 minuten voor aanvang open.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

Dit najaar: films van 3 Franse grootheden in high definition


Op het grote scherm van het OBA Theater en in high definition vertoont Cinema Literair dit najaar de films ‘Madame Bovary’ van Claude Chabrol, ‘The Name of the Rose’ van Jean-Jacques Annaud en ‘Lancelot du Lac’ van Robert Bresson. Speciale gasten schuiven vooraf aan in de talkshow van presentator Gawie Keyser om boek en film te bespreken, gevolgd door een vertoning van de gekozen film.


Leestips voor thuis: