Cinema Literair X Africa in the Picture - Mandabi

27 oktober 2020, van 19:30 tot 22:00 | OBA Oosterdok

Kosten: € 7,50 | € 3,75 met OBA-pas of stadspas

Cinema Literair, het film- en boekenprogramma van de OBA slaat de handen ineen met Africa in the Picture, het Amsterdamse filmfestival dat focust op film, kunst en literatuur van makers uit Afrika en de Afrikaanse diaspora wereldwijd.

Na de talkshow vertonen we een klassieker van de Afrikaanse cinema: Mandabi (1968) van meestercineast en literaire auteur Ousmane Sembène (Senegal, 1923-2007).

De film is gebaseerd op een verhaal uit de bundel van Sembène Le mandat, précédé de Vehi-Ciosane, 1966 (Engelse titel: The Money-Order with White Genesis).
Het verhaal gaat over een Senegalese man van middelbare leeftijd, getrouwd met twee vrouwen en met meerdere kinderen, die een postwissel ontvangt. Hoe graag hij die ook wil inwisselen, het lukt hem maar niet. Dan krijgen zijn buren lucht van de postwissel en biedt een rijke zakenman aan hem te helpen met het verzilveren.

Ousmane Sembène werd in 1965 de eerste zwarte, Afrikaanse regisseur die een speelfilm in Afrika maakte (La Noire de …/ The Black Girl). In zijn vernieuwende geschiedschrijving van de filmkunst, The Story of Film (2011), stelt Mark Cousins dat Sembène als eerste Afrikaanse regisseur tevens brak met het idee dat de zwarte identiteit slechts kan worden vormgegeven door witte, Europese intellectuele ideeën.

Cinema Literair en AitP bieden vol trots deze unieke gelegenheid aan om werk van dé grootmeester van de Afrikaanse cinema te zien op het grote doek.
Speciale gast is Oumar Mbengue Atakosso, kunstenaar, kenner en kersverse artistiek directeur van Africa in the Picture.
Let op: gesprek en ondertiteling film zijn in het Engels.

Bekijk hier de livestream (online vanaf 27-10, 19:30)

We doen ons best om je bezoek aan de OBA zo veilig mogelijk te maken.
Doe de gezondheidscheck voordat je een plek reserveert en bereid je voor op je bezoek aan de OBA.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | klantenservice@oba.nl