Cinema Literair │ The Hunt for Red October

11 oktober 2022, van 19:30 tot 22:15 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: € 7.50 | € 3,75 met OBA-pas, stadspas of collegekaart

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De Koude Oorlog lijkt door de toegenomen internationale spanningen terug van weggeweest, en Cinema Literair speurt de culturele impact hiervan na op een avond vol spanning en sensatie in het OBA Theater met The Hunt for Red October op het grote doek.

In deze film schittert Sean Connery in de rol van Marko Ramius, bevelvoerder van de Russische atoomonderzeeër Red October die tijdens routine manoeuvres spoorloos verdwijnt. Wanneer de CIA-analyst Jack Ryan (Alec Baldwin) ontdekt dat Ramius in werkelijkheid van plan is naar de Verenigde Staten over te lopen, mét nucleaire duikboot en bemanning, ontstaat er een kat-en-muisspel dat verregaande gevolgen voor de wereldvrede kan hebben.  

Deze film van regisseur John McTiernan, bekend van dé actieklassieker Die Hard, is gebaseerd op de gelijknamige, internationale bestseller van de Amerikaanse auteur Tom Clancy. Clancy (1947-2003) schreef in de jaren na Red October een serie vervolg-bestsellers met Jack Ryan als hoofdpersonage. Hiermee was hij de uitvinder van wat inmiddels de ‘techno-thriller’ heet, romans waarin het duistere samenspel tussen oorlog, politiek en technologie buitengewoon levensecht wordt neergezet.  

Te gast in de talkshow is cultuurjournalist en actiefilm-liefhebber Joyce Roodnat die samen met presentator Gawie Keyser de diepere lagen van de bestseller en de politieke en culturele relevantie daarvan onder de loep zal nemen.  

Muzikale intermezzo’s gebaseerd op Koude Oorlog-thematiek worden verzorgd door de Cinema Literair Band van Victor & Tijmen.  

Gesprek en muziek zijn ook online te zien via deze LINK (online vanaf 11-10, 19:30 uur.) 

Na afloop is de bar in de Theaterfoyer geopend.  

Dit programma is onderdeel van het Huis van alle Talen. Wil je op de hoogte blijven van de programma’s van het Huis van alle Talen, meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

bestel kaarten