EXPOSITIE Corona Soap - Airco Caravan

17 januari 2021 t/m 14 maart 2021 | OBA Oosterdok

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Al een jaar bepaalt corona ons leven. Geïnspireerd door de pandemie ontstond in de lockdown een serie werken van conceptueel kunstenaar en schilder Airco Caravan: een serie schilderijen van handen met handschoenen die saamhorigheid en de zorg voor elkaar verbeelden, maar ook de toegenomen controle door overheden. ‘Was je handen stuk’ leidde tot een digitale collages van zeep in alle soorten en maten, geprint op handdoeken. War Rug Corona Pandemic is een wandkleed met de symbolen van de pandemie.

In het werk van conceptueel kunstenaar, schilder en wereldverbeteraar Airco Caravan vormen vrijheid, leven en vrede altijd het fundament. Thema’s die in onze wereld vaak worden afgedekt door haat, polarisatie en dood, keerzijden van de dezelfde medaille. Caravan schilderde vele doeken met ongebruikelijke moordwapens zoals een kurkentrekker, joggingbroek en wasmachine. Het is een doorlopend onderzoek naar waarom mensen dit elkaar aandoen; moord is de meest definitieve beroving van iemands vrijheid.
En toen kwam COVID-19, een nieuwe moordenaar. De pandemie greep wereldwijd om zich heen. Overbelaste IC’s, lockdowns in alle soorten en maten, extreme controle door overheden. Het gevoel van onmacht en onzekerheid kroop bij iedereen onder de huid. Dit werd onvermijdelijk de inspiratie voor een nieuwe serie kunstwerken in verscheidene media: schilderijen, digitale collages, textiele werken.

CARE is een serie olieverfschilderijen van handen in handschoenen die saamhorigheid en de zorg voor elkaar verbeelden, aanraking (huidhonger), maar ook de controle en machtswellust van overheden. It’s a Pandemic zijn digitale collages van handzeep en latex handschoenen in alle soorten en maten, geprint op handdoeken, geïnspireerd door het mantra ‘was je handen stuk’.

War Rug Corona is een serie geweven wandkleden van 125 x 150 cm met een collage van ‘corona objecten’. Het zijn verwijzingen naar Baluch (oorlogskleden): wand- en vloerkleden met afbeeldingen van o.a. straaljagers, helikopters, tanks en kalasjnikovs, die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw in Afghanistan werden geweven tijdens de Russische bezetting en daarna onder de Taliban en het ingrijpen van de USA. Met dit soort kleden wordt niet de oorlog verheerlijkt, het is een interpretatie van de leefwereld van de bevolking. Zo leidde corona tot de War Rug Corona serie.

De expositie Corona Soap zal vanaf 19 januari voor publiek te zien zijn in de Fotogalerij van de OBA.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl