EXPOSITIE - Debaltsevo, Where Are You?

9 maart 2023 t/m 29 april 2023 | OBA Oosterdok | Fotogalerij

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Wat betekent het als je roots hebt in verschillende landen? Welke verhalen zijn er bekend en wat valt er te ontdekken? Debaltsevo, Where Are You? is een persoonlijk verhaal over de boeiende en ongrijpbare zoektocht naar je erfgoed.

Fotograaf Karine Zenja Versluis begon haar eigen zoektocht in 2013 toen ze besloot haar familiegeschiedenis te onderzoeken in de stad Debaltseve, Donbas, Oekraïne. De plek waar haar oma is geboren. In de zoektocht die meer dan tien jaar duurde, liep alles anders dan verwacht waardoor de zoektocht de rode draad in het verhaal werd.

Een verhaal verteld vanuit verschillende perspectieven. we volgen de geschiedenis van haar grootmoeder, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen werd Debaltseve (Debaltsevo in de herinneringen van haar grootmoeder) te verlaten en in een Duits werkkamp te gaan werken. We maken kennis met drie Oekraïense families die door een nieuwe oorlog in 2015 en in 2022 uit de stad Debaltseve zijn ontsnapt. En we reizen met de verteller zelf van Nederland naar Oekraïne, op zoek naar een stad.

Tijdens deze reis vraagt Versluis zich af hoe het verhaal van haar oma haar eigen leven heeft beïnvloed. Voortdurend ingehaald door de actualiteit veranderen haar plannen keer op keer, wat symbolisch staat voor de raadselachtige zoektocht naar haar eigen identiteit. Het werk bestaat uit archiefbeelden, foto’s en teksten in het Engels, met een online beschikbare Nederlandse en Oekraïense vertaling.

Kijk voor meer informatie op de website van Karineversluis.nl

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl