DE STILLE KRACHT

29 oktober 2021, van 20:00 tot 22:00 | OBA Oosterdok

Kosten: € 12,50 | € 6,25 met OBA-pas of stadspas

Aan de hand van een themaprogramma over DE STILLE KRACHT, de beroemde en tijdloze roman van Louis Couperus uit 1900 en de even beroemde televisieserie uit 1974, kijken we vandaag naar de koloniale fascinatie voor de Guna Guna, Zwarte Magie, onder Indische families bekend onder de naam Stille Kracht.

Na de integrale vertoning van de televisieserie volgt een avondprogramma met een bijzondere filmvertoning en een panelgesprek met een aantal schrijvers en kunstenaars die zich hebben laten inspireren door dit werk en de vermeende Oosterse magie en mystiek.

Onder leiding van Ricci Scheldwacht, schrijver, journalist, eindredacteur van het Indische magazine Moesson en de Indische glossy PINDA* spreken we met Kester Freriks, journalist en schrijver van onder andere Geheim Indië. Het leven van Maria Dermoût 1888-1962. “Als geen andere schrijver heeft Maria Dermoût de onvergetelijke schoonheid en de wreedheid, betovering en dreiging, geheimzinnige machten en magie, het goed en het kwaad van de Indische archipel beschreven’, aldus de flaptekst. We vertonen de splinternieuwe korte film HANTU (19 minuten) van de jonge Indische filmmaker Kim Kokosky Deforchaux. Indische weduwe Lies slijt haar oude dag in haar flatje, bellend met en soms kokend voor haar volwassen zoon Eddy. 's Nachts wordt ze echter geplaagd door demonen uit haar verre, doch roerige, verleden in Nederlands-Indië, een verleden waar ze haar zoon liever niet mee belast. Na de vertoning gaat Ricci Scheldwacht in gesprek met Kim Kokosky over de invloed van DE STILLE KRACHT op zijn film. Dit programma is onderdeel van het themaprogramma Mythen van de Wereld. Geesten en demonen in Indonesië van het Imagine Film Festival 2021.

Bereid je voor op je bezoek aan de OBA en doe de gezondheidscheck voordat je naar de OBA komt.
 
OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl