DE STILLE KRACHT

29 oktober 2021, van 20:00 tot 22:00 | OBA Oosterdok

Kosten: € 12,50 | € 6,25 met OBA-pas of stadspas

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Aan de hand van een themaprogramma over DE STILLE KRACHT, de beroemde en tijdloze roman van Louis Couperus uit 1900 en de even beroemde televisieserie uit 1974, kijken we vandaag naar de koloniale fascinatie voor de Guna Guna, Zwarte Magie, onder Indische families bekend onder de naam Stille Kracht.

 Na de integrale vertoning van de televisieserie volgt een avondprogramma met een bijzondere filmvertoning en een panelgesprek met een aantal schrijvers en kunstenaars die zich hebben laten inspireren door dit werk en de vermeende Oosterse magie en mystiek.

Onder leiding van Ricci Scheldwacht, schrijver, journalist, eindredacteur van het Indische magazine Moesson en de Indische glossy PINDA* spreken we met Kester Freriks, journalist en schrijver van onder andere Geheim Indië. Het leven van Maria Dermoût 1888-1962. “Als geen andere schrijver heeft Maria Dermoût de onvergetelijke schoonheid en de wreedheid, betovering en dreiging, geheimzinnige machten en magie, het goed en het kwaad van de Indische archipel beschreven’, aldus de flaptekst.

We vertonen de splinternieuwe korte film HANTU (19 minuten) van de jonge Indische filmmaker Kim Kokosky Deforchaux. Indische weduwe Lies slijt haar oude dag in haar flatje, bellend met en soms kokend voor haar volwassen zoon Eddy. 's Nachts wordt ze echter geplaagd door demonen uit haar verre, doch roerige, verleden in Nederlands-Indië, een verleden waar ze haar zoon liever niet mee belast.

Na de vertoning gaat Ricci Scheldwacht in gesprek met Kim Kokosky over de invloed van DE STILLE KRACHT op zijn film.

Tevens praten we met een van de meest vooraanstaande scenarioschrijvers van Nederland, Hugo Heinen. Heinen begon in het theater (speelde, schreef en regisseerde], maar schreef vanaf 1975 vrijwel uitsluitend voor televisie en speelfilm. Succesvolle televisieseries waren onder andere : Sanne, Titaantjes, De Zomer van ’45, Pleidooi [initiator, schrijver, editor] en Oud Geld [naast Maria Goos]. De laatste twee series ontvingen kort na elkaar de Nipkowschijf van de gezamenlijke tv-critici. Speelfilms waren onder meer: Off Screen, Stella’s oorlog, Nova Zembla, Tonio. Heinen schreef ook het scenario voor de recente en bejubelde televisieserie I.M. onder regie van Michiel van Erp, een bewerking van het boek van Connie Palmen over haar relatie met schrijver Ischa Meijer. Hugo Heinen was vanaf het begin betrokken bij de televisieserie De Stille Kracht van Walter van der Kamp en geeft ons vanavond een smakelijk inkijkje in de keuken van de televisiebewerking van het boek van Couperus.

Dit programma is onderdeel van het themaprogramma Mythen van de Wereld. Geesten en demonen in Indonesië van het Imagine Film Festival 2021

LET OP: Voor bezoek aan deze activiteit is een coronatoegangsbewijs en een legitimatiebewijs verplicht. Kom alsjeblieft op tijd. Vanwege controle bij de deur kan de rij wat langer zijn dan normaal. De zaal is vanaf 30 minuten voor aanvang open.
 
OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl