De stille kracht. Integrale vertoning van de originele televisieserie van Walter van der Kamp.

29 oktober 2021, van 14:00 tot 18:00 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: € 5,00 | € 2,50 met OBA-pas of stadspas | alleen toegang met geldige Corona QR code

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Aan de hand van een themaprogramma over DE STILLE KRACHT, de beroemde en tijdloze roman van Louis Couperus uit 1900 en de even beroemde televisieserie uit 1974, kijken we vandaag naar de koloniale fascinatie voor de Guna Guna, Zwarte Magie, onder Indische families bekend onder de naam Stille Kracht.

Na de integrale middagvertoning van de televisieserie volgt van 20.00 tot 22.00 uur een avondprogramma met een bijzondere filmvertoning en een panelgesprek met een aantal schrijvers en kunstenaars die zich hebben laten inspireren door dit werk en de vermeende Oosterse magie en mystiek. De beide programmaonderdelen -integrale vertoning televisieserie en avondprogramma -zijn uiteraard ook los van elkaar te bezoeken.

De Stille Kracht is het legendarische tv-spel van Walter van der Kamp, naar de beroemde roman van Louis Couperus. In de hoofdrollen schitteren onder meer Pleuni Touw, Bob de Lange, Willem Nijholt, Caro van Eyck en Hans Dagelet. Met muziek van Tonny Eyk. In het broeierige Nederlands Indië wordt de Europeaan geplaagd door wat de Javanen 'de stille kracht' noemen: een combinatie van tropische magie, oosterse ondoorgrondelijkheid en wederzijds onbegrip. De resident van het eiland, zijn zoon, dochter en verleidelijke vrouw vallen langzaam maar zeker ten prooi aan deze mysterieuze stille kracht.

De serie is een groot succes. Miljoenen kijkers volgen in 1974 het verhaal over het verval van de Hollandse kolonie in Nederlands-Indië en de wraak van 'de stille kracht'. Vooral de sfeer in de serie, met oog voor typisch Indische details, spreekt de kijkers aan. De acteurs waanden zich daadwerkelijk in Nederlands-Indië.

Velen zullen zich de serie vooral herinneren door de pikante naaktscènes: Pleuni Touw verschijnt als eerste actrice helemaal naakt op de Nederlandse televisie.

Dit programma is onderdeel van het themaprogramma Mythen van de Wereld. Geesten en demonen in Indonesië van het Imagine Film Festival 2021.

Voor bezoek aan onze theaterzalen (OBA Theater of OBA Forum) is een coronatoegangsbewijs en een legitimatiebewijs verplicht. Kom alsjeblieft op tijd. Vanwege controle bij de deur kan de rij wat langer zijn dan normaal. De zaal is vanaf 30 minuten voor aanvang open.
 
OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

bestel kaarten