​EXPOSITIE │ Amsterdamse Migratieverhalen

16 september 2022 t/m 29 november 2022 | OBA Oosterdok | Expozaal

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In de tentoonstelling Amsterdamse Migratieverhalen vertellen zes vrijwilligersorganisaties - Stichting Akasanoma, ATKB, Emcemo, HTIB, Maluku Amsterdam en Nusantara - de migratiegeschiedenissen van hun gemeenschappen.

Met maar liefst 180 nationaliteiten is Amsterdam een toonbeeld van een diverse samenleving. Mensen uit de voormalige Nederlandse koloniën, arbeidsmigranten, vluchtelingen, maar ook expats, studenten en nakomelingen van eerste generatie migranten drukken allen hun stempel op Amsterdam. Dankzij hen is Amsterdam de dynamische, open en veelkleurige wereldstad geworden die zij nu is.  

Migratie verloopt niet altijd soepel: negatieve beeldvorming, moeizame integratieprocessen en uitsluiting van nieuwkomers zijn helaas van alle tijden. Gelukkig zijn er binnen migrantengroepen altijd onbaatzuchtige vrijwilligers die als voorlopers voor de belangen opkomen van hun eigen gemeenschap. Zij zorgen voor onderlinge ontmoetingen, maar ook voor signalering en agendering van misstanden en achterstanden.

In deze tentoonstelling vertellen zes vrijwilligersorganisaties* - Stichting Akasanoma, ATKB, Emcemo,  HTIB, Maluku Amsterdam en Nusantara - de migratiegeschiedenissen van hun gemeenschappen.  

Hoe hebben zij - migranten uit de voormalige Nederlandse koloniën, Ghana, Turkije en Marokko - Amsterdam gevormd? En Amsterdam hen? En maakten zij dezelfde dingen mee of verliep hun aankomst en integratie anders? Door middel van korte historische schetsen en persoonlijke verhalen door verschillende generaties migranten toont de tentoonstelling de onderlinge verschillen en gelijkenissen van deze gemeenschappen. Hun grootste gelijkenis? Hun liefde voor Amsterdam! 

Deze tentoonstelling is onderdeel van het project Amsterdam Migratiestad van de Gemeente Amsterdam.  
Hoofdcurator: Sabine Waasdorp
Vormgeving: Marc van Bokhoven van Humming Concepts

Tijdens de opening op 16 september spraken o.a. Martin Berendse (directeur OBA) historica Nadia Bouras (Universiteit Leiden) en Ernestine Comvalius (voormalig directeur Bijlmer Parktheater, haar speech wordt HIER binnenkort gepubliceerd). Wethouder Rutger Groot Wassink opende de tentoonstelling op 16 september, die nog te zien zal zijn tot 30 november 2022. 

*Stichting Akasanoma (Stichting voor de Ghaneese gemeenschap in Amsterdam), ATKB (Amsterdam Türkiyeli Kadınlar Birliği ofwel Vereniging van Vrouwen uit Turkije in Amsterdam), Emcemo (Het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling), HTIB (Hollanda Türkiyeli Isçiler Birligi ofwel Turkse Arbeidersvereniging in Nederland), Maluku Amsterdam (Stichting voor de Molukse gemeenschap in Amsterdam) en Nusantara 
(Stichting die zich richt op het organiseren van activiteiten voor ouderen met een band met het voormalige Indië/ het huidige Indonesië en voor ouderen met een band met het voormalige West-Indië, de huidige republiek Suriname en Caraïbisch Nederland).  

De Expozaal is geopend tijdens alle openingstijden van de OBA Oosterdok en bevindt zich op de 1e etage. Toegang via de witte trap in de hal meteen rechts, of naast de achterste liften. 

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl