EXPOSITIE | Antennes, 5G en je privacy

8 december 2022 t/m 28 februari 2023 | OBA Oosterdok - Hal bij binnenkomst

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Netflix kijken in een rijdende metro: hoe kan dat? Doordat 5G-antennes je apparaat volgen. De hele tijd. Dit kunstwerk laat je nadenken over wat deze technologie betekent voor jou en je privacy.

Beter begrijpen hoe het werkt
Het kunstwerk ‘Antennes en ik’ laat een mechanisme zien dat beamforming wordt genoemd: de technologie om bundels (beams) van radiogolven via deze antennes precies op je mobiele apparaat te richten. Bijvoorbeeld als jij filmpjes op Instagram kijkt op je telefoon terwijl je onderweg bent. Deze techniek speelt een grote rol in ons dagelijks leven, en toch praten we er bijna nooit over. Door het kunstwerk leer je de technologie beter begrijpen en daardoor ook beter verwoorden wat je ermee wilt (of juist niet wilt).

16.000 antennes
In Nederland zijn bijna 16.000 antennes geïnstalleerd, die het mogelijk maken dat jij overal kunt internetten. En met de opkomst van 5G, de vijfde generatie telecommunicatietechnologie, komen er straks nog veel meer antennes bij. Met 5G krijg je een snellere verbinding, maar de locatie van je apparaten wordt bekendgemaakt aan telecombedrijven, zodat die weten waar ze de gegevens met hun antennes naartoe moeten sturen. Je hebt het misschien niet door, maar je apparaat –en jij als gebruiker daarvan– wordt continu gevolgd. Dit zie je normaal gesproken niet gebeuren, maar dankzij het kunstwerk ‘Antennes en ik’, wel.

De makers
Dit kunstwerk is een samenwerking tussen het Berlijnse kunstcollectief Weise7, het Critical Infrastructure Lab van de Universiteit van Amsterdam en de OBA. Mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en IN-SIGHT.it (MVI.19.032 als onderdeel van het MVI programma).

Kom ook naar de opening: op 7 december om 17.30 uur openen we deze tentoonstelling met een talk door de kunstenaars van Weise7 en de onderzoekers van de UvA.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl