EXPOSITIE: Box Your Book – Bekroonde dozen geven hun boek prijs

1 februari 2022 t/m 31 maart 2022 | OBA Oosterdok - 4e etage

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De hele maand februari en maart is er een unieke expositie van 34 bijzondere dozen in de OBA. Het zijn de winnende, handgemaakte dozen van de internationale wedstrijd Box your Book. Elke doos bevat een lievelingsboek van de maker en dat heeft geleid tot bijzondere kunstwerken! Een ingeblikte zalm, een klok, een doos bekleed met tientallen kleinere boeken…

Het is een aantal resultaten van de wedstrijd, georganiseerd door de Stichting Handboekbinden. Deze stichting heeft een traditie om boekbinders, amateurs en professionals, uit te dagen deel te nemen aan wedstrijden, waarin met name het meedoen centraal staat. De thema's zijn vaak niet-alledaags en zo was het ook met de laatste wedstrijd.

De opdracht was om een doos te maken om je lievelingsboek. Wat dat was, stond vrij: een kinderboek, een roman, een special-interest boek, een dichtbundel of een technisch boek! De deelnemers hebben laten zien hoe een kunstig handgemaakte doos een extra dimensie kan geven aan een industrieel gemaakt boek. Uit 13 landen over de hele wereld meldden kandidaten zich aan en stuurden een doos in.

Alle dozen zijn beoordeeld door een vakjury. Karen Polder, grafisch + ruimtelijk ontwerper, Marja Wilgenkamp, gerenomeerd boekbindster en dozenmaakster en Wim Kamsteeg, evenals Marja boekbinder en dozenmaker van naam. Uit de bijna 90 inzendingen werd niet een eerste, tweede en derde prijs toegekend, maar zijn er 34 dozen genomineerd en bekroond om in een prachtige catalogus te worden opgenomen met foto's, een toelichting en een samenvatting van de jurybeoordeling. De overige deelnemers zijn met afbeelding en naamsvermelding ook opgenomen in de catalogus.

De Stichting Handboekbinden is blij en trots dat de eerste expositie in de OBA is.
In de vitrines op de 4e etage vertelt elke doos zijn eigen verhaal. Kom deze maanden langs en geniet van wat deze tentoonstelling voor moois voor u in petto heeft.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl