EXPOSITIE: KIN.

12 mei 2022 t/m 24 juli 2022 | OBA Oosterdok - 3e etage

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

KIN. geeft een bijzondere inkijk in het eerste Amsterdamse dragkinghuis.

The House of Løstbois ontstond in maart 2019 vanuit een dragkingacademie georganiseerd door dragtutor en -moeder ‘Taka Taka’ en ‘Father Julius’. Wat aanvankelijk begon als creatief onderzoek naar gender, leidde tot veel meer: een gemeenschap, een support system, een familie en een vreugdebron die pride ver ontstijgt.

De tentoonstelling omvat een fotoserie door documentair fotograaf Stacey Yates – ook bekend als‘The Bill Please’ – en is het startpunt van een breder project dat een persoonlijk licht schijnt op deontwikkeling van een queer universum. Door zijn foto’s te publiceren deelt Bill een vleug van deintieme, persoonlijke momenten met zijn dragfamilie. Tegelijkertijd weerspiegelt deze serie dezoektocht rondom zijn eigen genderidentiteit.

De term ‘kin’ verwijst naar het begrip ‘chosen family’. Wat is er inmiddels niet gezegd over queersen familie? Queers vinden hun gelijkgestemden; afwijzing en afzondering ontketenen het verlangen om als je ware zelf gezien te worden en hierom gevierd te worden. Om werkelijk ergens thuis te horen.

Tijdens de repetities van de Løstbois verdwijnen genderverwachtingen, waardoor ruimte ontstaatvoor ontdekking, opwinding en ondersteuning. Club ChUrch Amsterdam is voor de Løstbois hun habitat doordat ze daar structuur, middelen, een repetitieplek, en – uiteraard – een podiumaangeboden krijgen. Voor velen dient deze performanceruimte als een veilige, vrije en stimulerende omgeving voor speelse interactie en verkenning.

Het vinden van elkaar was voor de Løstbois als het ontdekken van water in de woestijn. Achter de zware deuren van queer cruiseclub ChUrch stichtten zij een eigen oase.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

Foto @Stacey Yates