EXPOSITIE | Mooi Marginaal

28 oktober 2022 t/m 31 december 2022 | OBA Oosterdok - 4e etage

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op 28 oktober 2022 zal de expositie Mooi Marginaal 8 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) op feestelijke wijze geopend worden. Mooi Marginaal is een, tweejaarlijks terugkerende, selectie van de mooiste Nederlandse en Vlaamse bibliofiele en marginale uitgaven, dit keer uit de periode 2020-2021. Uit 143 inzendingen koos de jury 48 drukwerken die de komende 2 jaar op diverse locaties in Nederland en Vlaanderen te zien zullen zijn. De ‘feestrede’ zal uitgesproken worden door Lidewijde Paris.

Marginale uitgaven onderscheiden zich van meer gangbare producties vooral door de eigenzinnigheid van de makers, de intentie waarmee zij hun uitgaven publiceren en zeker niet in de laatste plaats de manier waarop zij dat doen. De oplages zijn meestal bescheiden en de producties zijn, vooral door het vele ambachtelijke handwerk, arbeidsintensief. Bij deze manier van werken die ook wel Boekkunst genoemd wordt, worden vragen over economisch nut niet gesteld. Waar Marge-drukwerk vroeger het exclusieve domein was van de boekdrukkers die met de loden letters werkten, zien we tegenwoordig steeds vaker andere creatieven, die zich met modernere middelen begeven op het pad van de marginale uitgaven.

De vakjury was dit jaar blij verrast met al die fraaie werkstukken waaruit zij mochten kiezen. Tegelijk met dat feestelijke gevoel bekroop de jury ook een gevoel van verantwoordelijkheid en plicht: de schier onmogelijke taak om uit al dat moois een selectie te maken, zo schrijft de juryvoorzitter in zijn verslag.

De jury voor deze selectie bestond uit: Carolien Glazenburg, voormalig conservator grafische vormgeving van het Stedelijk Museum Amsterdam, Karen Polder, boek- en tentoonstellingsvormgever, Joran Proot (voorzitter), germanist, bibliograaf en boekhistoricus, Niek Smaal, voormalig boekverkoper en margedrukker, en Herman van Waarden, boekbinder. De organisatie is in handen van de Stichting Laurens Janszoon Coster, gevestigd in Leiden.

De tentoonstelling zal tot het eind van het jaar te zien zijn in de OBA. Vanaf Koppermaandag (9 januari 2023) ligt hij in de Chocoladefabriek in Gouda tot eind maart en daarna reist hij verder.

Van de selectie is een uitgebreide catalogus samengesteld, die vanzelfsprekend ook met veel zorg is vervaardigd. Deze is voor € 15,00 te koop of voor € 20,00 (inclusief verzendkosten) te bestellen via www.mooimarginaal.org

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl