EXPOSITIE: Vrijdenkers en dwarsdenkers: het verboden boek

1 oktober 2021 t/m 17 december 2021 | OBA Oosterdok - 3e etage

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Censuur is van alle tijden: sociale, wettelijke en religieuze (zelf)censuur. Maar er zijn altijd mensen die zich er aan onttrekken: een expositie over vrijdenkers en dwarsdenkers. Wat betekenen zij of hebben zij betekend voor hun gemeenschap? Wat kunnen we van hen leren?

Van Lodewijk Meyer en Koerbagh, via Anton de Kom naar Lale Gül: boeken worden in alle tijden sociaal, wettelijk of religieus in de ban gedaan. Maar er zijn altijd vrijdenkers en dwarsdenkers die zich niet laten tegenhouden en hun verhaal weten te vertellen. Het zijn pioniersgeesten die op de troepen vooruitlopen en zo maatschappelijk verandering in beweging helpen brengen. In deze vitrines en in de nissen tegen de wand vind je de werken van zulke vrijdenkers en dwarsdenkers. Stuk voor stuk boeken die grote groepen mensen hebben geïnspireerd op te staan voor wettelijke gelijkheid, sociale vrijheid en broederschap die verder gaat dan de grenzen die door religieuze, sociale, politieke of racistische overtuigingen worden getrokken.

De expositie is te bezichtigen op de 3e etage van OBA Oosterdok en is tot stand gekomen met inbreng van meerdere partners uit het Huis van Alle Talen.
De collecties van deze partners vind je in het Huis van Alle Talen op de 2e t/m 5e etage.

Deze expositie en talkshow maken onderdeel uit van een samenwerking met de Embassy of the Free Mind. Meer informatie over de tentoonstelling en stadswandeling over Koerbagh en Spinoza in en vanuit de Embassy is te vinden via: https://embassyofthefreemind.com/nl/museum/agenda

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 0205230900 | E: klantenservice@oba.nl