VIII FLAMENCO BIËNNALE NEDERLAND 2021 – Divertimento: Leonor Leal danst Vicente Escudero

9 november 2021, van 20:00 tot 21:30 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: € 15,00 | € 7,50 met OBA-pas | alleen toegang met geldige Corona QR code

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Ik dans met het hart, hoe irrationeel zijn dictaten ook mogen zijn, want ik geloof dat je in de kunst iets moet vertellen met woorden die geen rimpels hebben. (Vicente Escudero 1892-1980)

Vicente Escudero danste liever op het lawaai van motoren of dat van de wind, dan ‘te roffelen op de gebaande paden’. Hij verbond zich begin vorige eeuw aan de artistieke voorhoede in Parijs, en beschouwde Picasso als een van zijn leermeesters. Eenmaal terug in Spanje moest hij zijn indertijd vooruitstrevende flamenco verdedigen tegenover de hoeders van de traditie. In deze gedanste lezing duikt danser/choreografe Leonor Leal in de rijke denk- en bewegingswereld van totaalkunstenaar Escudero, die niet alleen flamenco danste, maar ook tekende en erover schreef.

Ik werd geboren in Jerez in het jaar dat Escudero stierf in Barcelona. Ik kijk in zijn spiegel en zie niet alleen zijn lichaam en gebaren. Maar ook zijn reizen, zijn wederwaardigheden in een Spanje dat op ontploffen stond. Ik dompel me onder in zijn ideeën, zijn geniale uitspattingen en kwaadsprekerij en ik krijg de glimlach niet van mijn gezicht. Ik drink uit zijn energie en ontwaar de verschillen als ik probeer als hem zijn ‘Bailes Primitivos Flamencos’ te dansen.

Escudero een avantgardist van nature en een traditionalist uit noodzaak, wordt in deze lezing tot leven gebracht.

Aansluitend is de bar in de Theaterfoyer geopend.

Organisatie in samenwerking met Instituto Cervantes.

Zie ook: https://www.flamencobiennale.nl/

LET OP: Voor bezoek aan deze activiteit is een coronatoegangsbewijs en een legitimatiebewijs verplicht. In de zalen geldt geen mondkapjesplicht en hanteren we geen 1,5 meter afstand. Je bent uiteraard vrij om wel een mondkapje te dragen en waar mogelijk afstand te houden. Kom alsjeblieft op tijd. Vanwege controle bij de deur kan de rij wat langer zijn dan normaal. De zaal is vanaf 30 minuten voor aanvang open.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl