ONLINE - Gerard Reve middag ǀ Echt gebeurd is geen excuus

18 december 2021, van 15:00 tot 16:15 | OBA Oosterdok - OBA Online

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Anton de Goede presenteert een speciale Reve-middag in het teken van de lancering van twee nieuwe Gerard Reve podcasts.

In de nieuwe VPRO-podcast ‘Leven met Reve’ - geschreven door Ger Beukenkamp, vrij naar de gelijknamige publicatie van Ad Fransen en geregisseerd door Hans Hylkema - wordt de laatste ontmoeting tussen de voormalige echtgenoten Hanny Michaelis en Gerard Reve gefictionaliseerd. Acteur Serge-Henri Valcke en actrice Olga Zuiderhoek zijn beiden te horen in de podcast. Zij lezen deze middag enkele scènes live en zullen vertellen over ‘the making of'. Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat zijn de andere acteurs die meewerkten aan deze tweedelige podcast.

Op het programma ook radioman/VRT icoon Lieven Vandenhaute die de VRT-podcast ‘Reve tot leven’ maakte. Hierin neemt hij een duik in het rijke geluidsarchief van NPO en VRT. Hij heeft het afgelopen jaar dus ondergedompeld gezeten in oude radio- en televisieopnamen van Reve, wat doet dat met een mens? Uiteraard horen we een aantal parels! Ook te gast: Erwin Mortier, behalve levensgezel van Vandenhaute ook auteur van onder meer ‘Avonden op het Landgoed, Op reis met Gerard Reve’.

Als Hermans onze existentiële ongerijmdheid onophoudelijk heeft willen ontbloten, Mulisch haar met een parafilosofisch lichaam bekleedt, dan heeft Gerard Reve haar laten zingen.

— Erwin Mortier

Mortier legde al in 2007 zijn herinneringen aan Reve vast. Wat vindt hij van Reve’s klassiek geworden uitspraak ‘Echt gebeurd is geen excuus’?

Dit programma is online te volgen. Klik HIER voor de livestreamlink (online vanaf 18-12, 15 uur, ook daarna terug te kijken)

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

Hanny Michaelis en Gerard Reve @Photo Collectie Particam Pictures, Maria Austria, Henk Jonker/MAI