MAAND VAN DE GESCHIEDENIS - Hypatia in Alexandrië - lezing door Christiaan Caspers

4 oktober 2022, van 17:30 tot 18:30 | OBA Oosterdok - OBA Forum

Kosten: € 5,00 | € 2,50 met OBA-pas, stadspas of collegekaart | gratis voor NKV-leden

In het kader van de Maand van de Geschiedenis en de Cinema Literair Special geeft classicus Christiaan Caspers de lezing ‘Hypatia in Alexandrië’

Tijdens een speciale editie getiteld ‘Goden & Mensen’ brengt Cinema Literair in samenwerking met het Nederlands Klassiek Verbond de wereld van de Oudheid op het grote scherm — met een vertoning van het prachtige Agora (2010) van Alejandro Amenábar waarin Rachel Weisz de rol van vertolkt van de wetenschapper en filosoof Hypatia uit de vierde eeuw na Christus.  Classicus en kunsthistoricus Christiaan Caspers geeft voorafgaand daaraan zijn lezing ‘Hypatia in Alexandrië’ in de Forumzaal.  

Aan het begin van de vijfde eeuw na Chr. heerst er verdeeldheid in de Romeinse provincie Egypte: talrijke sektes strijden om de macht. In 415 komt het in Alexandrië tot ongeregeldheden. Een van de slachtoffers is de filosoof en wiskundige Hypatia: door een menigte Christelijke hooligans wordt zij met dakpannen doodgeslagen. Hoe heeft het zover kunnen komen? Hypatia staat te boek als een van de laatste ‘neo-Platonistische’ denkers van de oudheid; onder haar studenten telde zij Orestes, de gouverneur van de stad. In deze lezing bekijken we hoe het wijsgerige gedachtengoed van Plato zich, aanvankelijk zij aan zij met het opkomende Christendom, ontwikkelde in het Grieks-Romeinse Middellandse Zeegebied. Weliswaar gold het Christendom in het Romeinse rijk sinds 380 als ‘staatsgodsdienst’, maar de rol van niet-Christelijke filosofenscholen was daarmee niet zomaar uitgespeeld: de denkbeelden van Plato en Aristoteles bleven een aantrekkelijke basis voor mystieke, wetenschappelijke én politieke inzichten, en concurreerden  daardoor duchtig met de geopenbaarde godsdienst. Het hoofddoel van de lezing is om de intellectuele achtergrond te schetsen bij Alejandro Amenábars Agora (2009), een geromantiseerde maar intelligente verfilming van Hypatia’s opmerkelijke carrière en gewelddadige dood.

Hier alvast een voorproefje.  

Toegang is gratis voor iedereen met een ticket voor de Speciale Cinema Literair editie om 19:30 uur in het OBA Theater en voor leden Nederlands Klassiek Verbond. 

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl