​​Indië-lezing 2023 │ Koloniaal erfgoed uit Nederlands-Indië/Indonesië ​

1 april 2023, van 14:00 tot 16:30 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: toegang gratis | aanmelden vereist

Het Indisch Herinneringscentrum organiseert i.s.m. de OBA de 12e editie van de jaarlijkse Indiëlezing. Thema is dit jaar Het koloniaal erfgoed uit Nederlands-Indië/Indonesië en het in dit verband gebruikte begrip roofkunst.

In de koloniale periode werden veel kostbare voorwerpen uit Indonesië naar Nederland gebracht. De Indonesische regering eiste recentelijk acht kunststukken en natuurwetenschappelijke collecties terug van Nederland. Een daarvan is de schedel van de Javamens, uit de Dubois-collectie van Naturalis. De stukken en collecties worden door Indonesië aangemerkt als roofgoederen. Is het echter zo gegaan? Waarom staan deze stukken en collecties op de verlanglijst van Indonesië? Is teruggave de enige optie? Het is duidelijk dat discussies over voorwerpen uit de koloniale periode niet alleen over de restitutie gaan maar ook over de betekenis van die objecten voor beide landen.  

Voor de Indiëlezing 2023 geven Caroline Drieënhuizen, Mirjam Shatanawi en Fajri Adieyatna drie lezingen waar zij het onderwerp niet alleen maar in een bredere context plaatsen, maar ook specifiek vanuit eigen perspectieven. Ook het publiek krijgt ruim de kans om vragen te stellen en verhalen te delen. De lezing wordt omlijst door een voordracht van dichter, muzikant, columnist Robin Block en zal gemodereerd worden door de Indonesische journalist en schrijver, Joss Wibisono.  In de pauze en na afloop is de bar in de Theaterfoyer geopend. 

Klik HIER voor meer informatie.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

aanmelden