​​Instituto Cervantes│Nieuwe Ibero-Amerikaanse cinema: Canción sin nombre

4 december 2023, van 19:30 tot 21:30 | OBA Oosterdok | OBA Theater

Kosten: toegang €7.50 | OBA pas, stadspas, collegekaart en leden Instituto Cervantes €3.75

Dit najaar programmeert het Instituto Cervantes in samenwerking met het Huelva Ibero-American Film Festival en de OBA een filmcyclus die de diversiteit en kracht van cinema op het Ibero-Amerikaanse continent presenteert. Deze keer de film ‘Canción sin nombre’ van de Peruviaanse regisseur Melina León.

Sinds Jorge Sanjinés' werk ‘Yawar Mallku’ (1969) verzamelt de Andes-cinema (Boliviaans, Peruaans of Ecuadoraans) verschillende verhalen over de misdaden van de eugenetica en de diefstal van kinderen.

Met het zwart-wit drama ‘Canción sin nombre’ brengt de Peruviaanse regisseur Melina León een ode aan haar overleden vader, een onderzoeksjournalist die ontdekte hoe geroofde baby’s als adoptiekinderen aan het buitenland werden verkocht.

‘Canción sin nombre’ is het verhaal van Georgina Condori, een Andes-muzikante wiens pasgeboren baby op mysterieuze wijze verdwijnt. Te midden van de politieke chaos van die tijd neemt Pedro Campos, een jonge journalist uit Lima, het onderzoek op zich en gaat samen met de wanhopige Georgina op zoek.

Bekijk HIER  alvast de trailer.

'Een stemmige debuutfilm over kinderroof in de chaotische jaren tachtig, toen Peru zuchtte onder politieke onrust, enorme inflatie en de opkomst van de maoïstische terreurbeweging Lichtend Pad. Die omstandigheden spelen slechts op de achtergrond van deze ingetogen zwart-witfilm, die al is vergeleken met de Mexicaanse Oscarwinnaar Roma. Deze vertelling over twee arme, inheemse aardappelverkopers, die hulp krijgen van een journalist, leunt nog meer op sfeer.'
VPRO Cinema

 

Alle films zijn Spaanstalig, met Engelse ondertiteling en worden voorafgegaan door een korte inleiding in het Engels.
Deze keer met Annelou Ypeij. Zij is schrijfster en cultureel antropologe. Tot haar pensioen werkte ze als universitair docent en onderzoeker bij onder andere het CEDLA. Ze is auteur van het boek Schudverlamming. Een autobiografisch verhaal over liefde en verlies, waarin ze de ziekte van haar man beschreef, die leed aan Parkinson en dementie, en haar rol als verzorger.

Na afloop is de bar in de Theaterfoyer geopend.

Kijk hier voor de andere films in deze serie. 

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011DL Amsterdam
T: 0205230900 | klantenservice@oba.nl

bestel kaarten