Keti Koti-lezing van Stichting Eer & Herstel. ‘De emotionele bagage van mijn voorouders’ door Simone Dongor.

18 juni 2023, van 14:30 tot 17:00 | OBA Oosterdok

Kosten: toegang gratis | aanmelden vereist

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

We zijn in een tijdperk aangekomen dat het slavernijverleden eindelijk erkenning heeft gekregen. Na excuses van de stad Amsterdam is het belangrijk dat we woorden nu gaan omzetten in daden. In deze lezing neemt intercultureel pedagoog Simone Dongor u mee, om samen het ja-woord te geven aan ‘Change’. Zij zal ingaan op de vraag hoe wij als samenleving samen helingsprocessen kunnen inzetten om de gevolgen van de slavernijperiode tot in de wortels te kunnen schoonwassen.

Stichting Eer en Herstel is in 1997 opgericht om aandacht te vragen voor erkenning en eerherstel van de tot slaaf gemaakte voorouders die geleden hebben onder de trans-Atlantische mensenhandel die door Nederland gepleegd is. De maand juni is door Stichting Eer en Herstel uitgeroepen tot Keti Koti-maand. In de hele maand juni zijn er diverse activiteiten zoals de Keti Koti-lezing op 18 juni 2023 en de kabra neti op 23 juni 2023. De activiteiten starten met de officiële opening van de Keti Koti-maand tijdens de voorouderherdenking op 1 juni 2023 om 15.30 uur voor de deur van de burgemeesterswoning aan de Herengracht 502.

Simone Dongor heeft zich als holistisch pedagoog gespecialiseerd in patronen die in familie- en maatschappelijke systemen onbewust zijn overgedragen van generatie tot generatie. Het slavernijverleden staat hier centraal, omdat veel nazaten nog dagelijks worstelen hoe zij mentaal en fysiek vrij kunnen komen van onverwerkte emoties en pijnen die zijn ontstaan. In samenwerking met diverse therapeuten en de Afrikaanse hulpverleningsorganisatie Akwaaba Zorg heeft Simone een platform opgericht waar nazaten een emotionele-clean-up kunnen krijgen. In de vorm van individuele coaching, lichaamstherapie of groepstherapie. Het is volgens haar belangrijk dat we ons niet alleen moeten richten op theoretische kaders van helingsprocessen, maar dat er ook meer aandacht komt voor ‘het ongeziene’. Zodat we blokkades kunnen herkennen, erkennen en waar mogelijk wegnemen.

De methodiek ‘systemisch werken’ en familieopstellingen staan hier centraal. Deze methodieken zijn afgeleid van de psychoanalyticus Bert Hellinger die 15 jaar lang in Zuid-Afrika heeft gewoond en veel in aanraking kwam met Afrikaanse stammen. Bij de Zulu’s heeft Bert geleerd op welke manier we helende krachten kunnen inzetten.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 0205230900 | klantenservice@oba.nl

aanmelden