LEZING EN DEBAT │ Verhalen voor een andere wereld: van feministische fantasy tot historisch perspectief

27 oktober 2023, van 20:00 tot 21:30 | OBA Oosterdok | Forumzaal

Kosten: toegang €10.00 | Met OBA pas, stadspas of collegekaart €5.00 | aanmelden vereist

Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars en vroeger waren de overwinnaars mannen. Niet gek dus, dat vrouwen vaak zijn weggelaten uit grote verhalen. Nu lijkt er een inhaalslag te zijn. Er is in de filosofie, de literatuur en in populaire cultuur steeds meer aandacht voor wie de vrouw is en wat de vrouw kan. In al haar facetten.

Tijdens deze avond stellen we op uitnodiging van het Bijbels Museum het verhaal van de vrouw centraal. We verdiepen ons in historische en fictieve vrouwenverhalen, en vragen ons af of deze narratieven ‘alleen’ over andere personen vertellen, of dat ze ook andere werelden laten zien. Want hoe belangrijk het ook is om vrouwen gerepresenteerd te zien in geschiedenis en literatuur, de meer interessante vraag is wellicht: wat maken deze verhalen mogelijk? Helpen al die verhalen door en over vrouwen de emancipatie verder of is daar meer voor nodig? Wat kunnen we leren van de weggelaten vrouwen en waarom is dat relevant? En hoe helpen we jonge vrouwen met nieuwe verhalen?

Twee filosofen en een dichter geven een korte lezing, waarna ruimte is voor gesprek en vragen uit het publiek onder begeleiding van moderator Alrun Bernhard.

• Roos Slegers is als filosoof verbonden aan de Tilburg University en doet onderzoek naar thema’s op het grensgebied van literatuur, filosofie en economie. In haar vrije tijd leest ze graag feministische fantasy.
• Eveline Groot heeft als filosoof een grote voorliefde voor de geschiedenis van de filosofie en met name voor inspirerende vrouwenstemmen die de filosofie mede hebben voortgedreven maar vandaag de dag zijn vergeten.
• Maartje Smits is dichter en debuteerde in 2015 met de bundel ‘Als je een meisje bent’. In die bundel schrijft ze over de twee grote thema’s van onze tijd: vrouw-zijn en het internet.

Dit programma is gemaakt door filosofisch café Felix & Sofie op uitnodiging van het Bijbels Museum. Bijbels Museum toont van 1 september tot 31 december in OBA de fototentoonstelling Eva, Sara en Hanna: Vrouwen van de wereld, waarin kunstenaar Caroline Waltman Bijbelse vrouwen een gezicht geeft. De tentoonstelling is vooraf aan het programma gratis te bezoeken.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011DL Amsterdam
T: 020-5230900 | klantenservice@oba.nl

bestel kaarten