FOTOEXPOSITIE: Liefdevolle ogen: women of the world

1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022 | OBA Oosterdok - 4e etage

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Liefdevolle ogen.

De grootmoeder van Masoud Memar vertelde, net als Shahrzad, een verhalenverteller, verhalen om te leven en te overleven. Zij kende meer dan 101 verhalen.
Masoud vroeg haar altijd om hem een verhaal te vertellen.Ze wilde ook dat Masoud haar vertelde wat hij onderweg naar de middelbare school zag. Ze vroeg hem vooral naar de meisjes die hij tegenkwam.
Door de vragen van zijn oma ging hij wat beter om zich heen kijken, vooral naar vrouwen.
Later kwam Masoud erachter: ‘Mijn woorden en definities hebben hun weg gevonden naar oma's verhalen, en ze gebruikt ze in haar verhalen: Definitie in definitie’.
Toen Masoud meisjes als tieners beschreef, zei zijn grootmoeder tegen hem: "Liefdevolle ogen."
Masoud was de ogen van die wijze vrouw geworden.
Vele jaren later toen hij onbedoeld werd gefotografeerd realiseerde Masoud zich dat hij door Shahrzad goed heeft leren zien en definiëren.
In die tijd keek Masoud door de ogen van zijn grootmoeder en nog steeds kijkt hij door haar ogen als hij fotografeert.
Deze tentoonstelling is het resultaat van vele jaren kijken met liefdevolle ogen. Zijn camera is altijd verliefd geweest en zal verliefd blijven. Liefhebber van de mens en zijn leven.
Als Masoud niet verliefd was geweest, was hij nooit fotograaf geworden.

Massoud Memar is geboren in Iran (1954). Hij is filmmaker, journalist, dichter en fotograaf. Met zijn foto’s films, en scenario’s won Massoud in Iran en Nederland verschillende prijzen. Een selectie van de foto’s van deze expositie is opgenomen in het boek ‘Women of the world’.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | klantenservice@oba.nl

Foto @Masoud Memar