​​MAAND VAN HET SPANNENDE BOEK │Cinema Literair - The Firm ​

6 juni 2023, van 19:30 tot 22:30 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: € 7.50 | € 3,75 met OBA-pas, stadspas of collegekaart

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In de Maand van het Spannende Boek focust Cinema Literair op het fenomeen van de thriller met de film ‘The Firm’ naar de (1991) rechtbankthriller van John Grisham, onbetwiste meester van het genre.

Mitch McDeere is een kersverse advocaat bij een kantoor waar iedereen wil werken. Voor de status, voor de carrièremogelijkheden. Maar vooral: voor het geld. Wist Mitch maar dat de FBI de sjieke firma allang in de gaten houdt.  

In de Maand van het Spannende Boek focust Cinema Literair op het fenomeen van de thriller. Waarom lezen we zo graag thrillers en waarom vaak de rechtbankthriller? Toen ‘The Firm’ van de Amerikaanse schrijver Grisham begin jaren negentig uitkwam, werd het boek meteen een internationale bestseller. Algauw werden de filmrechten voor vele miljoenen verkocht en een paar jaar later kwam veteraan Sydney Pollack met zijn bioscoopversie, met in de hoofdrollen Tom Cruise en Gene Hackman. Ook de film werd snel een internationale sensatie.  

Zoals het dagblad ‘USA Today’ schrijft: ‘LA Law meets The Godfather.’ En ‘The San Francisco Chronicle’: ‘Spannend en ongenaakbaar … een trip waar je graag op gaat!’  

Hiermee wordt ook wel iets duidelijk waarom we zo graag thrillers lezen: ze zijn nooit saai, tenminste als ze goed geschreven zijn. En dat ís Grishams boek. Zijn stijl is kort en krachtig, waarbij het des te meer opvalt dat hij ruim de tijd neemt om het karakter van zijn personages te schetsen.  

In het geval van ‘The Firm’ is het cruciaal dat we ons identificeren met Mitch, dat we kunnen invoelen hoe het is om niet alleen de overheid maar ook gangsters achter je aan te krijgen. Deze ‘veilige angst’ verklaart veel van het plezier van het lezen van een thriller. En dat doen wij van Cinema Literair graag!  

Filosoof, schrijver én fanatieke Grisham-lezer Stine Jensen is onze gast in de talkshow voorafgaand aan de film. Met spannende live muziek van de Cinema Literair Band.  

Het voorgesprek en de muziek zijn ook online te zien, klik HIER voor de livestream. Kijk voor alle informatie, opnames en de podcasts HIER.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

bestel kaarten