MAX HAVELAAR MET ZOMBIES

27 oktober 2021, van 20:00 tot 22:00 | OBA Oosterdok

Kosten: € 12,50 | € 6,25 met OBA-pas of stadspas

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Literair verteltheater met filmfragmenten en live muziek van Gamelan ensemble Wiludyeng.

In een schurend spel tussen hoge cultuur en pulp-cultuur, tussen oost en west laat Adelmund zien hoe kolonisatie en VOC-mentaliteit kon leiden tot gruwelijke misstanden. Een combinatie van een lezing en een concert met zombies als metafoor - een absolute ervaring.

Max Havelaar met Zombies van auteur Martijn Adelmund is een moderne hervertelling van de grootste Nederlandse klassieker aller tijden. De Amsterdamse koffiehandelaar Droogstoppel laat door zijn assistent een verhaal samenstellen uit de notities van een oude schoolvriend. Het blijkt een wonderlijke vertelling, waarin naast koffie, buffels en een Japanse steenhouwer ook zombies een rol spelen. De hoofdpersoon is Max Havelaar, bestuurder in het tropische Rangkasbitoeng. Max komt er al snel na zijn aankomst achter dat zombies het land terroriseren. In hordes overvallen ze de dorpen en in hun kielzog komen bendes die alles wegroven. Aan Max nu de schone taak om orde en rechtvaardigheid te brengen in de eens zo mooie provincie. Samen met controleur Verbruggen en de Indische krijger Saïdjah trekt hij eropuit om met de regent te spreken. Onderweg leert hij meer over de zombies, de griezelige Javaanse folklore en over de échte vijand: de harteloze manier waarop de koloniale overheerser zijn overzeese landsgebieden bestuurt. 'Multatuli zou zo'n herwerking zeker toejuichen.' Ellen Deckwitz, NRC.

Dit programma is onderdeel van het themaprogramma Mythen van de Wereld. Geesten en demonen in Indonesië van het Imagine Film Festival 2021.

Bereid je voor op je bezoek aan de OBA en doe de gezondheidscheck voordat je naar de OBA komt.
 
OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

bestel kaarten