Moesson Live! ǀ Na de kolonie

27 maart 2022, van 15:00 tot 16:00 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: €10,00 | € 5,00 met OBA-pas, stadspas of leden Moesson

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Moesson Live! Is een nieuwe serie programma’s in het OBA Theater met Het Indisch tijdschrift Moesson rond steeds een ander, actueel thema. Deze keer: Na de kolonie.

De periode direct nadat Indonesië de onafhankelijkheid uitriep op 17 augustus 1945, was een zeer roerige tijd, gekenmerkt door een harde strijd waarbij veel slachtoffers vielen. Een tijd waarin Indische Nederlanders, vaak gedwongen, hun geboorteland verlieten. Het was een periode waar nu veel aandacht voor is. Niet alleen in de cultuur, maar ook in de wetenschap. In deze Moesson Live! praat Vivian Boon, hoofdredacteur van Moesson, met verschillende gasten over deze eerste periode na de kolonie.

Met een opname van Harm Stevens, conservator geschiedenis bij het Rijksmuseum. Vivian Boon zocht hem op in het Rijksmuseum waar hij met haar praat over ‘Revolusi! Indonesië onafhankelijk’. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de periode 1945-1950 aan de hand van getuigenissen. Daarnaast spreken we met Onno Sinke over het onderzoek: ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’. Het onderzoek deed al stof opwaaien voordat het gepubliceerd werd. 
Deze middag neemt verder Moesson redacteur Ricci Scheldwacht 'Moesson- de Indische collectie’ officieel in gebruik. Dit is een collectie van Indische letteren die door Moesson is samengesteld en vanaf nu te vinden is in de OBA/ Huis van alle Talen op de 4e etage van de OBA Oosterdok.
Schrijver Marion Bloem bespreekt vervolgens haar favoriet uit deze collectie ‘Onder de sneeuw een Indisch graf’ van Frans Lopulalan'. Illustrator Peter van Dongen maakte het prachtige beeld bij dit programma. Hij is deze middag ook aanwezig en zal na afloop signeren in de Theaterfoyer.                                 
Julya L’oko zal het programma muzikaal openen en afsluiten.

Om deze eerste editie van 'Moesson Live!' met elkaar te vieren is er in de Theaterfoyer vooraf koffie met spekkoek en na afloop voor iedereen Tjendol en is de bar geopend. Moesson is live aanwezig met haar befaamde shop.  

Dit programma wordt opgenomen. Klik HIER voor de link (online vanaf 27 maart, 15:00 uur en ook daarna terug te kijken). HIER meer informatie over Moesson.

TIP: bekijk voor of na Moesson Live! gratis de expositie 'Ik Azië' van PAC (Pan Asian Collective) in de Expozaal (vanuit de entreehal rechts trap omhoog).

Dit programma is onderdeel van het Huis van alle Talen. Wil je op de hoogte blijven van de programma’s van het Huis van alle Talen, meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

bestel kaarten

illustratie van Peter van Dongen @Dupuis Uitgever