ONLINE EVENT Nuit des idées 2021: Proches

29 januari 2021, van 19:30 tot 21:00 | OBA Oosterdok

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Het Institut français des Pays-Bas brengt Franse en Nederlandse denkers samen rond het thema van 2021 ‘Proches’.

Nuit des idées is een door het Institut Français in 2016 ingesteld jaarlijks evenement om ideeën in verschillende landen, culturen en generaties op feestelijke wijze ter sprake te brengen. Elke Nacht biedt de mogelijkheid
om aan de laatste ontwikkelingen in kennis en cultuur aandacht te besteden en een multidisciplinair gesprek over de belangrijkste thema’s van onze tijd aan te gaan.
Het thema van 2021 is ‘Proches’. Het gaat hierbij om het overbruggen van afstand, het je nabij weten, om solidariteit, verbondenheid en gemeenschap. Die staan op een nieuwe manier onder spanning. Aanleiding zijn de Covid-19-crisis en een reeks van aanslagen. Een diepere oorzaak is het spanningsveld tussen universalisme en gedachten over culturele identiteit en cultureel relativisme.

De Nederlandse filosoof Stine Jensen bevraagt Franstalige en Nederlandse denkers, kunstenaars en schrijvers over de rol van het onderwijs bij het ontstaan van een burgerschap dat gebaseerd is op gemeenschappelijke waarden en vrijheden.

Met: Maarten Doorman (filosoof en co-curator), Dominique Schnapper (socioloog), Patrick Boucheron (historicus), Samira Bouchibti (beleidsadviseur burgerschapsonderwijs), Boris Cyrulnik (neuropsychiater) en Niek Pas (Nederlandse historicus). De videoclips met Franse sprekers zijn samengesteld door Margot Dijkgraaf en Eliane Gerrits verzorgt de live cartooning.

Voertalen: Frans en Nederlands.
De uitzending is live te volgen via Zoom (Topic: Nuit des idees 2021 / Time: Jan 29, 2021 07:30 PM Amsterdam). In Zoom kun je kiezen voor de Nederlandse of Franse vertaling (via de knop 'interpretation' in de balk onderaan). Organisatie: deze Nuit des idées wordt georganiseerd door het Institut français des Pays-Bas in samenwerking met de OBA. De opnames zullen vanaf begin februari ook online terug te kijken zien. De link volgt in deze agenda. 

Klik HIER voor de Franse versie van het programma.

Video Merlijn Twaalfhoven
Bekijk hier alvast de video van Merlijn Twaalfhoven in het kader van Nuit des idées.

Door deel te nemen aan dit evenement verstrekt u uw persoonlijke gegevens aan beide organisatoren, de OBA en het Institut français des Pays-Bas. Zie https://www.oba.nl/over-ons/privacy-statement.html  

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl