UITVERKOCHT - OEKRAÏNE ǀ Grensland - Een theatercollege langs de grenzen van Oekraïne en Rusland door Jelle Brandt Corstius

11 mei 2022, van 20:00 tot 21:15 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: € 20,00 | € 10,00 met OBA-pas of collegekaart | gratis voor WAP-leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Het is oorlog in Europa. Elke dag schrijnende beelden in het nieuws van bombardementen en massa’s vluchtelingen. Strenge sancties voor de agressor Rusland, en Europa dat is wakker geworden en zichzelf bewapent.

In 2016 maakte de VPRO de reisserie Grensland, gepresenteerd en geregisseerd door voormalig Rusland-correspondent Jelle Brandt Corstius. De serie ging over Rusland en de landen eromheen, die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. Aanleiding was toen de annexatie door Rusland van de Krim in 2014. Deze serie is het uitgangspunt van dit theatercollege en beelden uit de serie ondersteunen het college.

Het is duidelijk dat deze oorlog niet snel voorbij zal zijn. Dit gaat grote gevolgen hebben, ook voor ons in Nederland, waar we afhankelijk zijn van Russisch gas.

Deze oorlog zal een hele generatie bepalen en het is van belang dat we de context en aanloop te zien krijgen. Hoe komt het dat er zowel Oekraïners als etnische Russen in Oekraïne wonen? En die etnische Russen, voelen die zich Russisch of Oekraïens? Hoe komt het dat Kiev zo’n belangrijke historische betekenis heeft voor Russen? Waarom beschouwen Russen en Oekraïners zichzelf als een broedervolk?

Het theatercollege gaat ook in op andere grenslanden. Want wie zegt dat Poetin stopt bij Kiev? Jelle kijkt ook naar de Baltische staten, Polen en Georgië. Wordt hun soevereiniteit bedreigd? Hoe bereiden zij zich voor op een invasie? En waar smeult het nog meer..?

Na afloop is de bar in de Theaterfoyer geopend.

Dit programma is onderdeel van het Huis van alle Talen. Wil je op de hoogte blijven van de programma’s van het Huis van alle Talen, meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl