​​WORKSHOP Poëzie schrijven met een dichter op je schouder │ De dichter en de wereld​

21 november 2023, van 19:30 tot 21:30 | OBA Oosterdok | Prinsen- en Keizerszaal

Kosten: € 7,50 | € 3,75 met OBA-pas, stadspas of studentenpas

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezen en schrijven horen bij elkaar. Dat geldt voor romans en essays, maar zeker voor de poëzie. De dichter zit natuurlijk niet letterlijk op je schouder, maar poëzie die in de loop van de tijd is geschreven, kan een voedingsbron zijn voor je eigen gedichten. 

Thema deze keer is ‘De dichter en de wereld’. 

Na het lezen van gedichten van gerenommeerde dichters, kijk je met andere ogen naar je eigen werk. Daarom begint de workshop poëzie schrijven altijd met het lezen van een of enkele gedichten van  dichters, daarna volgt geen uitgebreide analyse, maar het is vooral de werkwijze van de dichter die voor nieuwe vormen of andere uitgangspunten kan zorgen in je eigen poëzie. Aan de hand van korte opdrachten schrijf je je eigen gedicht. De deelnemers, ervaren in het schrijven of niet, lezen aan het eind van de bijeenkomst hun resultaten aan elkaar voor. Want ook voorlezen en schrijven horen bij elkaar.    

De dichter en de wereld.  
Er zijn dichters die zich in eenzaamheid concentreren op het schrijven van hun gedicht. Soms bouwen ze zelfs een schrijfhuis in hun tuin om zich te kunnen afzonderen. Hun thema’s liggen dichtbij huis, of de dichter gaat in gesprek met vroegere dichters of reageert op andere vormen van kunst.  Maar er zijn ook dichters die de buitenwereld nadrukkelijk toelaten in hun poëzie. Hoe verwerk je gegeven uit grote wereld in je gedichten? Hoe zorg je ervoor dat je een sterk gedicht schrijft dat niet op een politiek pamflet lijkt? Na het lezen van gedichten van Henriëtte Roland Holst en Remco Campert, schrijf je een eigen gedicht, waarin de hedendaagse wereld een rol krijgt toebedeeld.   

Je kunt alle bijeenkomsten volgen of je voor elke workshop apart inschrijven. 

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

​​Ineke Holzhaus (foto @Willem van Toorn)​ 

aanmelden