WORKSHOP Poëzie schrijven met een dichter op je schouder │ Een ode, een lofzang​

26 september 2023, van 19:30 tot 21:30 | OBA Oosterdok | ​​Prinsen- en Keizerszaal​

Kosten: € 7,50 | € 3,75 met OBA-pas, stadspas of studentenpas

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezen en schrijven horen bij elkaar. Dat geldt voor romans en essays, maar zeker voor de poëzie. De dichter zit natuurlijk niet letterlijk op je schouder, maar poëzie die in de loop van de tijd is geschreven, kan een voedingsbron zijn voor je eigen gedichten. 

Thema deze keer is ‘Een ode, een lofzang’. 

Na het lezen van gedichten van gerenommeerde dichters, kijk je met andere ogen naar je eigen werk. Daarom begint de workshop poëzie schrijven altijd met het lezen van een of enkele gedichten van  dichters, daarna volgt geen uitgebreide analyse, maar het is vooral de werkwijze van de dichter die voor nieuwe vormen of andere uitgangspunten kan zorgen in je eigen poëzie. Aan de hand van korte opdrachten schrijf je je eigen gedicht. De deelnemers, ervaren in het schrijven of niet, lezen aan het eind van de bijeenkomst hun resultaten aan elkaar voor. Want ook voorlezen en schrijven horen bij elkaar.    

Een ode, een lofzang.  
Hoe schrijf je zo´n gedicht en voor wie of voor wat. Pablo Neruda, de Chileense dichter die de geschiedenis van zijn land heeft bezongen in het boek Canto General, besloot op een dag odes te schrijven, gedichten die toegankelijk zouden zijn voor een groot publiek. Ode aan de zee, ode aan het gebouw, ode aan de lucht. Zo bezong hij de wereld die hem omgaf.  De lofzang is een eeuwenoude vorm van poëzie. Wat maakt deze gedichten zo speciaal en hoe zorg je voor originele gedachten in je eigen ode? Na het lezen van poëzie van Pablo Neruda en Florence Tonk, schrijf je een eigen gedicht.  

Je kunt alle bijeenkomsten volgen of je voor elke workshop apart inschrijven. 

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

​​Ineke Holzhaus (foto @Willem van Toorn)​ 

aanmelden