​​Cinema Literair │ Ryan’s Daughter ​

19 december 2023, van 19:00 tot 22:45 | OBA Oosterdok | OBA Theater

Kosten: toegang €10.00 | met OBA pas, stadspas of collegekaart €5.00 | aanmelden vereist

De Britse meester David Lean maakte in 1970 Ryan’s Daughter, een van zijn mooiste en meest onderschatte films, een filmisch meesterwerk dat nu voor het eerst in vele jaren terug is op het witte doek.

LET OP
Aangepaste aanvangstijd ivm lengte van de film.
Er is daarbij een korte pauze met een gratis drankje aan de bar.


Cinema Literair is er trots op de filmrechten voor Leans prachtige film te hebben bemachtigd. Bezoekers krijgen hierdoor een unieke kans om het werk op groot doek en met surround-geluidstechnologie te beleven. 
 
De plot, ontleend aan Gustave Flauberts klassieker Madame Bovary (1857), gaat over een getrouwde Ierse vrouw die tijdens de Eerste Wereldoorlog een affaire heeft met een Britse officier. Het is nodeloos te zeggen dat de inwoners van het kustdorpje waar ze wonen gróte morele en politieke bezwaren tegen haar ‘misstap’ tentoonspreiden. En dat de crisis vervolgens een feit is. 
 
In de hoofdrollen zien we Robert Mitchum als de Ierse echtgenoot; Sarah Miles als zijn overspelige vrouw; en John Mills als de gehandicapte ‘dorpsgek’. Regisseur David Lean, van wie eerder A Passage to India, Doctor Zhivago en The Bridge on the River Kwai te zien waren bij Cinema Literair, draaide Ryan’s Daughter voor een groot deel in County Kerry, Ierland. Maar vanwege het slechte weer week hij uit naar Zuid-Afrika, wat in de film goed af te lezen valt aan de schitterende, witte zandstranden. 
 
De woede die de ontrouw van de gehuwde vrouw onder de dorpelingen oproept, echoot de controverse rond het bronmateriaal, Madame Bovary. Toen Flaubert zijn roman midden negentiende eeuw publiceerde, was het land te klein. Flaubert werd in een beruchte rechtszaak aangeklaagd vanwege ‘obsceniteiten’. Na zijn vrijspraak werd het boek een bestseller. 
 
Om licht op ‘Flaubert en de cancelcultuur’ te werpen, is Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer te gast in de talkshow. De Cinema Literair Band speelt live composities geïnspireerd door Ryan’s Daughter en Madame Bovary. 
 
Het voorgesprek en de muziek zijn ook online te zien, klik HIER voor de livestream. 
Kijk voor alle informatie, opnames en de podcasts HIER 

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011DL Amsterdam
T: 020-5230900 | klantenservice@oba.nl

bestel kaarten