Taaldiversiteit in het onderwijs: Hoe ga ik als leerkracht om met meertaligheid?

Elke leerkracht in het basisonderwijs heeft te maken met leerlingen die een anderstalige achtergrond hebben. In Amsterdam heeft 63% van de kinderen onder 15 jaar een meertalige achtergrond. Je hoeft geen tweede taal-expert te zijn om toch op een zinnige manier in je klas met meertaligheid om te gaan.
De bijeenkomst ‘Taaldiversiteit in het onderwijs’ draait om de vraag: Hoe ga ik als leerkracht in mijn klas om met meertaligheid?
- Hoe leer je kinderen die thuis geen Nederlands spreken zo effectief mogelijk de Nederlandse taal?
- Hoe ga je in je klas met leerlingen met verschillende thuistalen om?
- Hoe ga je om met ouders van anderstalige kinderen? Een hele diverse groep: van analfabeet tot hoogopgeleid.
De volgende sprekers zullen vanuit de praktijk hun kennis en ervaring delen:
- Lidy Peters (auteur van het boek Talen die de school in komen) geeft vanuit haar ervaring als IB’er en voormalig leerkracht in het PO praktische tips en voorbeelden.
- Anna de Graaf (onderwijsadviseur Taal bij Het ABC en gespecialiseerd in meertaligheid op school) gaat in op het algemene schoolbeleid m.b.t. taaldiversiteit.
- Sharon Unsworth (taalkundige bij het Centre voor Language Studies van de Radboud Universiteit) weet alles over de recente wetenschappelijke inzichten met betrekking tot taaldiversiteit.
De korte presentaties, de paneldiscussie en opmerkingen en vragen uit de zaal worden in goede banen geleid door Fadoua Alaoui.
Anka Kozieł (zang, docent Jazz Zang Koninklijke Conservatorium Den Haag) verzorgt een Muzikaal Intermezzo in 5 talen.
De bijeenkomst is een initiatief van een van de partners van OBA in het Huis van alle Talen; Polish Culture NL. Net als de voorgaande edities (onder de naam Language Diversity) gaat het over taaldiversiteit van alle in het onderwijs relevante talen. Er zal een gebarentolk aanwezig zijn.
OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011DL Amsterdam
T: 020-5230900 | klantenservice@oba.nl