​​Cinema Literair │ The Man Who Would be King ​

21 november 2023, van 19:30 tot 22:00 | OBA Oosterdok | OBA Theater

Kosten: toegang €10.00 | met OBA pas, stadspas of collegekaart €5.00 | aanmelden vereist

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een groots, historisch avonturenspektakel met achter de camera de grote regisseur John Huston en met in de hoofdrollen niemand minder dan Sean Connery en Michael Caine - dat is The Man Who Would Be King, te zien in high definition op het grote scherm van OBA Theater en met overrompelend surroundgeluid.

In de hoogtijdagen van het Britse Rijk aan het einde van de negentiende eeuw zijn Daniel (Connery) en Peachy (Caine) twee ex-sergeanten die in India dromen over macht en rijkdom. Ze trekken naar het Kafiristan-rijk hoog in de bergen waar de plaatselijke bevolking algauw onder de indruk verkeert dat Danny niemand minder is dan een nazaat van Alexander de Grote. Voor je het weet wordt de sergeant niet alleen gekroond als koning maar wordt hij ook gezien als god. Als dát maar goed gaat…  

Het verhaal is gebaseerd op werk van de Engelse journalist en dichter Rudyard Kipling (1865-1936), beroemd vanwege onder meer The Jungle Book en Kim. En de gedichten Gunga Din, The White Man’s Burden en If.  

Een paar jaar geleden kwam het werk van Kipling in Engeland in opspraak toen studenten van Manchester University een muurschildering met erop tekst van If bekladden. De aanklacht: het gedicht is racistisch. Een woordvoerder van de studenten zei: ‘Kipling staat voor precies het tegenovergestelde van vrijheid, empowerment en mensenrechten. Allemaal dingen waar wij als studenten voor staan.’ 

Is dat terecht, of werd Kipling slachtoffer van cancelcultuur?  

Dat is de vraag in de talkshow van Cinema Literair. Schrijver en historicus Nelleke Noordervliet schuift aan bij presentator Gawie Keyser. Ook zet de Cinema Literair Band de avond luister bij met muziek passende bij film en boek.  

Het voorgesprek en de muziek zijn ook online te zien, klik HIER voor de livestream.
Kijk voor alle informatie, opnames en de podcasts HIER 

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011DL Amsterdam
T: 0205230900 | klantenservice@oba.nl

bestel kaarten