Workshop poëzie schrijven met een dichter op je schouder | Een gedicht voor iemand

6 juni 2023, van 19:30 tot 21:30 | OBA Oosterdok - Keizers- en Prinsenzaal

Kosten: € 10,00 | € 5,00 met OBA-pas, stadspas, ANBO-lid

Lezen en schrijven horen bij elkaar. Dat geldt voor romans en essays, maar zeker voor de poëzie. De dichter zit natuurlijk niet letterlijk op je schouder, maar poëzie die in de loop van de tijd is geschreven, kan een voedingsbron zijn voor je eigen gedichten.

Na het lezen van gedichten van gerenommeerde dichters, kijk je met andere ogen naar je eigen werk. Daarom begint de workshop poëzie schrijven altijd met het lezen van een of enkele gedichten van dichters, daarna is het vooral de werkwijze van de dichter die voor nieuwe vormen of andere uitgangspunten kan zorgen in je eigen poëzie. Aan de hand van korte opdrachten van Ineke Holzhaus, dichter en presentator, schrijf je je eigen gedicht. De deelnemers, ervaren in het schrijven of niet, lezen aan het eind van de bijeenkomst hun resultaten aan elkaar voor. Want ook voorlezen en schrijven horen bij elkaar. Je kunt alle bijeenkomsten volgen of je voor elke workshop apart inschrijven.

Een gedicht voor iemand. Je nichtje vraagt om een versje voor haar poëziealbum, je grootouders zijn vijftig jaar getrouwd; er doen zich vaak gebeurtenissen voor waarbij je een gedicht wilt maken, of waarbij er van je verwacht wordt dat je iets schrijft voor de gelegenheid. Wordt het een stijf gelegenheidsvers, of laat je je juist inspireren door de persoon voor wie je het schrijft? ‘Gelegenheidsgedichten bestaan niet, het is goed of slecht,’ zei de dichter Erik Menkveld. Veel dichters namen gelegenheidsgedichten op in hun verzameld werk. In deze workshop gaat het er vooral om een goed gedicht te schrijven.

Met poëzie van Jan Kuijper en Ida Gerhardt.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

bestel kaarten

Foto Ineke Holzhaus @Willem van Toorn