EXPOSITIE Zwarte beweging: #BlackLivesMatterNL

14 oktober 2020 t/m 13 december 2020 | OBA Oosterdok

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL

De afgelopen maanden zijn er meer dan 50.000 mensen de straat opgegaan voor de #BlackLivesMatterNL-protesten. Door te protesteren werd er solidariteit getoond met mensen die zich verzetten tegen anti-zwart politiegeweld in de VS, en tegelijkertijd een vuist gemaakt tegen institutioneel racisme in Nederland. In deze expositie wordt aandacht besteed aan dit verzet en de geschiedenis die eraan ten grondslag ligt.

Uit talloze rapporten en onderzoeken blijkt dat mensen onjuist behandeld worden door discriminatie en racisme op diverse vlakken, waaronder in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, middels etnisch profileren door de politie en in de sportwereld. Het gaat dus niet om incidenten, maar om een structureel probleem.

Vanuit zwarte gemeenschappen in het hele land is er de afgelopen jaren op verschillende manieren tegen deze ongelijkheid geprotesteerd. Het verzet van de afgelopen jaren past binnen een langere geschiedenis van strijd. De gebalde zwarte vuist staat symbool voor een lange traditie van zwart verzet.

Met die reden is dit project ontstaan, een samenwerking tussen The Black Archives en fotografe Mona van den Berg. Personen die onderdeel zijn geweest van emancipatiebewegingen worden in beeld gebracht om een verborgen geschiedenis zichtbaar te maken. 147 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft. Daarom beslaat deze verzetsexpositie 147 portretten, quotes van de geportretteerden, vuisten en voorwerpen die het verzet symboliseren, inclusief archiefstukken uit The Black Archives.

Bereid je voor op je bezoek aan de OBA en doe de gezondheidscheck voordat je naar de OBA komt.
Let op: aanmelden en/of reserveren voor een activiteit is in veel situaties noodzakelijk.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | klantenservice@oba.nl