Concertlezing: Het welgetemperde gemoed – Levenslessen van Bach

29 september 2022, van 20:00 tot 21:30 | OBA Roelof Hartplein

Kosten: € 5.00 | € 2.50 met OBA-pas

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Jos Kessels, filosoof en schrijver van Het welgetemperde gemoed (2019) Marcel Worms, piano Het Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach wordt algemeen beschouwd als een van de invloedrijkste composities uit de westerse muziek. Commentatoren zijn het erover eens dat het niet alleen briljante illustraties zijn van de mogelijkheden van de ‘getempereerde’ klavierstemming, maar tevens van een groot scala aan menselijke emoties.

‘De hele verzameling is een microkosmos van menselijke ervaring’, zegt Cecil Gray, ‘je kunt er een bepaalde geestelijke ontwikkeling in waarnemen die overeenkomt met die van het leven of de natuur zelf, van jeugd naar ouderdom, van ochtend naar avond, van lente naar herfst’

Het gaat Bach in deze stukken om niets minder dan 'een vernieuwing van geest en ziel', schrijft Christoph Wolff. Grote musici als Mozart, Beethoven, Schumann en Wagner beschouwden dit werk als hun muzikale bijbel, in de diepste betekenis van het woord, ‘een boek waarin alle wijsheid en de gehele menselijke gevoelswereld te vinden is, waartoe men steeds terugkeert om troost, lering en verrijking’ (Hans Brandts Buys). Bach zelf beweerde volgens een van zijn leerlingen dat het doel van deze muziek niets anders kon zijn dan ‘de glorie van God en de herschepping van het gemoed’.

Jos Kessels reflecteert op de betekenis van deze muziek, hoe je ernaar kunt luisteren en wat zij heeft te zeggen over ‘het welgetemperde gemoed’. Muziek is veel meer dan een abstract patroon van bewegend geluid, zij is een uitdrukking van ideeën, emoties en menselijke houdingen. Die vormen als vanzelf een verhaal, een persoonlijke mythe, waarin de vraag naar ‘het goede leven’ en de eigen invulling daarvan een centrale rol speelt. Bach heeft daar heel wat over te zeggen, als je goed luistert. Kessels is een toonaangevend filosoof die zich heeft gespecialiseerd in het socratisch gesprek.
Zijn betoog over de levenslessen van Bach wordt afgewisseld met Preludes en Fuga's uit het Wohltemperierte Klavier, gespeeld door Marcel Worms. Hij heeft een imposante discografie op zijn naam staan en stelde eerder al concertlezingen samen met o.a. Jan Brokken, K. Schippers, A.L. Snijders en Marja Vuijsje.

OBA Roelof Hartplein | Roelof Hartplein 430 | 1071 TT Amsterdam
T: 020-5230900 | E: roelofhartplein@oba.nl

bestel kaarten