Schrijverscafé met Abdelkader Benali

24 september 2020, van 19:00 tot 20:30 | OBA Roelof Hartplein

Kosten: € 10,00 | met OBA-pas € 5,00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Abdelkader Benali is te gast bij het literair café in OBA Roelof Hartplein. Hij zal vertellen over zijn nieuwste boek ‘– De vreemdeling, racisme uitgelegd aan onszelf’

Abdelkader Benali is een auteur en televisiepresentator van Marokkaanse afkomst. In 2003 ontving hij de Libris Literatuurprijs.
“Waar kom je echt vandaan?” die onschuldige vraag hebben mensen met een bi-culturele achtergrond vaak gehoord. Het suggereert dat door de afkomst te weten, we ook weten wie iemand echt is. Maar de vraag naar de afkomst is vaak ook aanleiding voor een gesprek over “waar je thuishoort,” en “wanneer je teruggaat naar je eigen land.” Dan blijkt die vraag niet meer zo onschuldig te zijn. De afgelopen maanden is het debat rond racisme en discriminatie opgelaaid, de BLM-beweging wordt door veel mensen gesteund. Toch is de vraag waarom we in onze samenleving nog altijd elkaar definiëren aan de hand van afkomst, huidskleur en sekse. En belangrijker nog voor mij is dat ik de blik van de Ander niet zomaar naast me neer kan leggen. Als iemand iets van mij, of van mijn cultuur vindt, dan doet dat iets met me. IN mijn boek Racisme aan onszelf uitgelegd ga ik op heel persoonlijke wijze na waar in mijn leven ik met die blik van de Ander te maken heb gehad, in positieve als negatieve zin. Ik vraag me af in welke mate die blik van de Ander me veranderd heeft. Voor de humanistische filosoof Levinas is de Ander de levensbrengende metgezel, de nabijheid van de Ander is noodzakelijk voor menswording. In het aangaan van het gesprek gebruik ik de ideeën van Levinas over geborgenheid en over wie die Ander dan is. We leven in een tijd van polarisatie waarin het steeds moeilijker lijkt om het gesprek open aan te gaan. Moeten we niet met elkaar uitvinden hoe dat gesprek in elkaar zit? Levinas heeft me daarbij geholpen om het ongemakkelijke gesprek niet uit de weg te gaan, ik leg zijn hermetische filosofie uit naar alledaagse situaties van opmerkingen over mijn krullen die ik als kind kreeg tot de discriminatie op het voetbalveld waar Stanley Menzo mee te maken kreeg. Kan racisme overwonnen worden? Hoe kan ik de Ander meenemen in het gesprek? Wie ben ik zonder die Ander? Moeten we racisme zien als ingebakken in de mens, dus onuitroeibaar en betekent dat fascisme en discriminatie altijd bevochten moeten worden, of is het mogelijk om tot een gezamenlijke inspanning te komen om het overboord te gooien?

Abdelkader Benali vertelt persoonlijk en op meeslepende wijze over racisme en discriminatie in zijn leven, een gesprek dat hij lang voor zich hield omdat het te pijnlijk was, want niemand vertelt graag over afwijzing, haat en minachting. Toch is het belangrijk om deze lelijke verhalen te vertellen, lelijke verhalen die eenmaal gedeeld helend kunnen werken.

Aanmelden
Kan per mail of aan de balie van de vestiging.

We doen ons best om je bezoek aan de OBA zo veilig mogelijk te maken.
Doe de gezondheidscheck voordat je een plek reserveert en bereid je voor op je bezoek aan de OBA.

OBA Roelof Hartplein | Roelof Hartplein 430 | 1071 TT Amsterdam
T: 020-5230900 | E: roelofhartplein@oba.nl