Grachtenfestival: Eudora Kwartet

20 augustus 2022, van 18:30 tot 19:45 | OBA Slotermeer

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Eudora Quartet nodigt je uit om een frisse duik te nemen in de klankwereld van het strijkkwartet. Maar dan niet in het bad dat je gewend bent. Tijdens dit concert klinken composities van classicisme tot vandaag, stuk voor stuk geschreven door vrouwelijke meestercomponisten uit Nederland en ver daarbuiten.

Doorheen de muziekgeschiedenis kregen vrouwelijke componisten een secundaire rol binnen de samenleving toebedeeld. Al werd hun hoge muzikale opleiding en talent soms erkend, toch zagen ze zich veelal verbonden aan een mannelijke artiest. Dikwijls werkten ze ook voor de grote namen en verrichtten ze belangrijke taken binnen de carrière van een vader, een broer of een echtgenoot; terwijl die mannelijke kunstenaars het publieke lof in ontvangst namen.

Het in Nederland gevestigde ensemble Eudora Quartet bestaat uit vier jonge strijkers met hun wortels in Turkije en Spanje. Het vreemde jaar 2020 bracht hen samen. Met een muzikale missie vechten ze voor gender-gelijkheid in het repertoire voor strijkkwartet. Zij willen het werk van die vrouwen de plek geven die het verdient: het podium.

Daar, waar het publiek van vandaag deze prachtige kunstwerken kan luisteren en helpen een einde te maken aan ongelijke behandeling in de kunsten en daarbuiten.

Genius was a woman.

OBA Slotermeer | Slotermeerlaan 103E | 1063 JN Amsterdam
T: 020-5230900 | E: slotermeer@oba.nl