Alain Mabanckou te gast in de OBA

Gepubliceerd op: 3 januari 2018 11:36

Op 21 januari wordt de schrijver Alain Mabanckou door Margot Dijkgraaf geïnterviewd in de Centrale OBA. De voertaal van deze middag is Engels.

Alain Mabanckou (Congo-Brazzaville, 1966) is een wereldwijd bekende Afrikaanse schrijver die in Amerika woont en daar aan de University of California doceert. Mabanckou is een van de meest bekende auteurs in de Franse taal en geniet ook grote faam in Frankrijk waar hij ook wel 'De Samuel Beckett van Afrika' wordt genoemd.  

In romans als Verre Cassé, African Psycho en Black Bazaar schetst hij zijn jeugd in Afrika en het leven van de Afrikaanse inwoners van Parijs, de stad waar hij in 1989 ging studeren.

In 2012 keerde hij na 23 jaar terug naar zijn geboorteplaats Pointe-Noire. Zijn laatste roman Petit Piment (2015) kwam daaruit voort. Met veel humor beschrijft hij het leven van een jongen die een streng weeshuisregime ontvlucht en vertrekt naar de kuststad Pointe-Noire, waar hij leeft tussen dieven en hoeren.

Het oeuvre van Mabanckou is in vele talen waaronder het Engels, vertaald. Petit Piment is de eerste roman die ook in het Nederlands verschijnt, onder de titel Prins Peper (De Geus).

Literatuurcritica Margot Dijkgraaf spreekt met Mabanckou over zijn werk, zijn vele reizen rond de wereld, Afrika en Europa en zijn ontmoetingen met jonge mensen. Ook gaat hij in gesprek met Koen Peeters, die de ECI Literatuurprijs 2017 kreeg voor zijn roman De mensengenezer, en met Vamba Sherif, auteur van onder andere De zwarte Napoleon (2015).