De uitverkoop van het Nederlandse cultuurbeleid

Gepubliceerd op: 9 november 2017 13:45

Op 3 december wordt de vierde Hans van den Bergh-lezing gehouden door Hedy d’Ancona. Onder de titel ‘De uitverkoop van het Nederlandse cultuurbeleid’ buigt d’Ancona zich over de gevolgen van jarenlange bezuinigingen in de cultuursector.

D’Ancona: ‘Niet alleen wordt het beleid van Zijlstra niet gerepareerd in financiële zin, erger is nog dat zijn begeleidende afkeer van cultuur effectief is geweest. Cultuur speelt geen rol van betekenis meer in het overheidsbeleid.’

Rode draad

Hedy d’Ancona en Hans van den Bergh leerden elkaar kennen bij het Amsterdams Studenten Cabaret begin jaren zestig. Zij deelden een liefde voor de kunsten: theater, literatuur, muziek, beeldende kunst. Waar Van den Bergh zich zou ontwikkelen tot beschouwer van cultuur en cultuurbeleid, daar koos d’Ancona voor een actieve rol in de politiek in Den Haag en Brussel. In haar lezing vormt deze tegenstelling, tussen theorie en praktijk, wetenschap en activisme, journalistiek en beleid, een rode draad.

Hedy d’Ancona

Hedy d’Ancona was jarenlang actief als politica, onder meer in de Eerste Kamer, het Europees Parlement, en als minister en staatssecretaris in de kabinetten Van Agt-II en Lubbers-III. Ook was ze mede-oprichter van feministisch maandblad Opzij en van de actiegroep Man Vrouw Maatschappij.

Hadassah de Boer

Het nagesprek wordt geleid door Hadassah de Boer. De Boer begon haar carrière bij de Amsterdamse omroep AT5. Daarna presenteerde ze diverse tv-programma’s bij RTL4, de Wereldomroep en de NPS (de huidige NTR). Voor Het Uur van de Wolf maakte ze een lange documentaire over Barry Hay, de zanger van Golden Earring. Zij is de dochter van Hedy d’Ancona.

Over de lezing

De Hans van den Bergh-lezing is vernoemd naar prof. dr. Hans van den Bergh (1932-2011). Jarenlang liet hij in woord en geschrift zijn republikeinse mening horen. Van zijn hand verschenen diverse boeken waarin hij argumenten gaf ter bestrijding van de monarchie: Eén over Oranje of de Republiek der Nederlanden (1989), Klein republikeins handboek (2002, 2013) en Doe het niet, Alex! (2011). Hans van den Bergh was ook de bezorger van de Volledige Werken van Multatuli en hij publiceerde regelmatig over de schrijver. De lezing wordt jaarlijks georganiseerd op 3 december, de geboortedag van Hans van den Bergh, en heeft de republikeinse zaak in brede zin tot onderwerp.