Blogs

Resultaat 91 - 100 (van 350)

 • Boekenblog; Tonio-boek en film

  4 november 2016

  Op dezelfde dag, 26 oktober 2016, dat ik Tonio, een requiemroman (2011) door A.F.Th.van der Heijden uitlas, bezocht ik de recente, gelijknamige film. Tonio is het verhaal van het fatale ongeluk van zijn zoon, en de uitwerking daarvan op de auteur en zijn echtgenote. Hoe zou dit dieptreurige relaas, zo magistraal en zonder enig zelfmedelijden opgeschreven, in beeld zijn weergegeven?

  Bekijk details van Boekenblog; Tonio-boek en film

 • Gastblog: Koffie met kardemom

  1 november 2016

  Ik ben gek op culturele boeken. Een boek dat ik zeker zou aanbevelen is 'Koffie met kardemom' van Ghada Sukkar. In dit boek draait het om de christelijke broers Salie en Jamil Safi en hun echtgenotes, de zussen Merjam en Roza.

  Bekijk details van Gastblog: Koffie met kardemom

 • Boekenblog; Leo Pleysier vergeten?

  21 oktober 2016

  In de Centrale OBA bevindt zich onder de Jeugdafdeling (-1) een schier onoverzienbaar Magazijn. Daar staan de boeken die u niet meer leest, die hun tijd hebben gehad, de ooit actuele titels, kortom: de Vergeten Boeken. Iedereen die daar binnenkomt-en dat zijn er niet veel- snuift de geur van die ouwe boeken op en is weer terug in zijn verleden. Geen plek waar de nostalgie harder toeslaat dan in dat zo zakelijke en saai ingerichte OBA Magazijn.

  Bekijk details van Boekenblog; Leo Pleysier vergeten?

 • Boekenblog; Atte Jongstra (uit Terwispel)

  9 oktober 2016

  “Onwetendheid is de bron van alle kwaad!” (Motto uit De tak van Salzburg). De Constantijn Huygensprijs 2016 is toegekend aan romancier, essayist, dichter maar vooral: encyclopedist Atte Jongstra (1956, Terwispel). Een verheugende mededeling. Want Atte Jongstra is een heel fijne auteur, van wie ik graag alles gelezen zou hebben. Er komen echter vaak andere auteurs tussen.

  Bekijk details van Boekenblog; Atte Jongstra (uit Terwispel)

 • Jeugdliteratuurblog: Leve de letters!

  28 september 2016

  De scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat voor een heleboel kinderen in groep drie een magisch moment aanbreekt: zij leren lezen! Dit heeft als gevolg dat de wereld weer een stukje verder voor ze open gaat. Ze zullen ontdekken dat er overal letters zijn die woorden vormen en dat die woorden elk hun eigen betekenis hebben. En wat is het dan bijzonder als je zelf die boodschappen kunt ontcijferen (woordgrapje).

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Leve de letters!

 • Boekenblog; Levensbeschrijving van Carel Helder

  6 september 2016

  Met Carel Helder maakte ik kennis in 1987. Vòòr notoire wanbetalers in aanraking kwamen met het incassobureau van de OBA, belde ik ze nog één keer op. Niet het leukste klusje, maar ik was dan ook niet voor niets filiaalhoofd. Een van die te laat- of- nooit terugbrengers was C.Helder, hij woonde in de Vogelbuurt, in het werkgebied van Bibliotheek Hagedoornplein. Het was 11.25, en ik belde hem wakker. Geschrokken bezorgde hij zijn boeken dezelfde dag terug. We raakten in een heel prettig gesprek...

  Bekijk details van Boekenblog; Levensbeschrijving van Carel Helder

 • Boekenblog; Het beste geschiedenisboek

  26 augustus 2016

  Spannend! Het onvolprezen Historisch Nieuwsblad bestaat 25 jaar en viert dat met de verkiezing van het Beste Geschiedenisboek aller tijden. De redactie stelde in samenwerking met bekende historici als Hans Blom, Herman Pleij, Marita Mathijsen en Fik Meijer een eerste keuzelijst van 250 Geschiedenisboeken samen. Daaruit kozen talloze stemmers hun favoriete tien geschiedenisboeken, en de top 10 daarvan is vanaf 26 augustus bekend.

  Bekijk details van Boekenblog; Het beste geschiedenisboek

 • boekenblog: echo’s van indië en indonesië

  22 augustus 2016

  Meer dan 300 jaar was Nederland aanwezig in Indonesië. Het eilandenrijk heette toen Nederlandsch-Indië; sentimenteel-liefkozend spraken de Nederlandse inwoners van de gordel van smaragd

  Bekijk details van boekenblog: echo’s van indië en indonesië

 • Boekenblog: Ons Amsterdam 1949- heden

  10 augustus 2016

  Misschien 10 stuks, meer boeken hadden mijn ouders niet, begin 1964-ik was toen 11 jaar. Twee daarvan waren heel recent: De dood van een president en De erfenis van een president- razendsnel verschenen na de moord op President Kennedy, no-vember 1963.

  Bekijk details van Boekenblog: Ons Amsterdam 1949- heden

 • Boekenblog; S.Greup-Roldanus: vergeten voorloper van Nelleke Noordervliet

  29 juli 2016

  In een vorig Boekenblog ging het over vergeten boeken en schrijvers. Mijn favoriete vergeten schrijver is S.Greup-Roldanus (1893-1984). Sini. Dat was de voornaam van Sybrecht Regtdoorzee Greup-Roldanus (1893- 1984). Die naam was te lang voor het omslag van haar boeken, dus het werd S.Greup-Roldanus. Haar boeken schreef ze vooral in de jaren ’50 en verschenen bij uitgeverij De Arbeiderspers. Een aantal ervan werden begin jaren ’70 als Salamanderpocket heruitgegeven, en wekten mijn belangstelling...

  Bekijk details van Boekenblog; S.Greup-Roldanus: vergeten voorloper van Nelleke Noordervliet