Blogs

Resultaat 91 - 100 (van 353)

 • Boekenblog; Levenspaden : wandelen, lezen, bespiegelen

  25 november 2016

  “Het levenspad is vol onoverzichtelijke hoeken en verraderlijke bochten. Sommige mensen ervaren pieken en dalen, anderen ervaren het leven als glooiend. Een heuvel kan zich laten voelen als een vals plat, omhoog of geleidelijk bergafwaarts. Vaak is het een pad dat we alleen moeten gaan. Op sommige trajecten is er het geluk dat je een eindje met elkaar op kunt lopen.”

  Bekijk details van Boekenblog; Levenspaden : wandelen, lezen, bespiegelen

 • Boekenblog; Beschreven Levens: Jan van der Vegt

  18 november 2016

  Hoe kies je uit de overvloed van boeken nu juist dat ene te lezen boek? Het toeval speelt een grote rol. Nooit gedacht dat ik mij zou storten in het leven van de dichter Jan G. Elburg, tijdgenoot en vriend van Vijftigers als Lucebert en Kouwenaar. Tot ik ontdekte dat hij op eenjarige leeftijd, in 1920, met zijn ouders (dat dan weer wel) verhuisde naar de Van der Pekstraat in Amsterdam-Noord.

  Bekijk details van Boekenblog; Beschreven Levens: Jan van der Vegt

 • Jeugdliteratuurblog: Was ik maar gewoon!

  11 november 2016

  Wie wel eens met een puber op stap is geweest weet het: pubers willen niet opvallen. “Ssst mam stop met zingen!” “Hou op iedereen kijkt!” ‘’Gewoon’’ doen is de norm. Of anders met een heel groepje gek doen, dat kan dan weer wel. Waar jonge kinderen nog ongegeneerd zichzelf kunnen en willen zijn, wordt dat anders wanneer ze ouder worden. Het wordt belangrijk om te zijn zoals de meerderheid. En de meerderheid is streng. En saai. ‘’Nee dit kan echt niet!’’

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Was ik maar gewoon!

 • Boekenblog; Tonio-boek en film

  4 november 2016

  Op dezelfde dag, 26 oktober 2016, dat ik Tonio, een requiemroman (2011) door A.F.Th.van der Heijden uitlas, bezocht ik de recente, gelijknamige film. Tonio is het verhaal van het fatale ongeluk van zijn zoon, en de uitwerking daarvan op de auteur en zijn echtgenote. Hoe zou dit dieptreurige relaas, zo magistraal en zonder enig zelfmedelijden opgeschreven, in beeld zijn weergegeven?

  Bekijk details van Boekenblog; Tonio-boek en film

 • Gastblog: Koffie met kardemom

  1 november 2016

  Ik ben gek op culturele boeken. Een boek dat ik zeker zou aanbevelen is 'Koffie met kardemom' van Ghada Sukkar. In dit boek draait het om de christelijke broers Salie en Jamil Safi en hun echtgenotes, de zussen Merjam en Roza.

  Bekijk details van Gastblog: Koffie met kardemom

 • Boekenblog; Leo Pleysier vergeten?

  21 oktober 2016

  In de Centrale OBA bevindt zich onder de Jeugdafdeling (-1) een schier onoverzienbaar Magazijn. Daar staan de boeken die u niet meer leest, die hun tijd hebben gehad, de ooit actuele titels, kortom: de Vergeten Boeken. Iedereen die daar binnenkomt-en dat zijn er niet veel- snuift de geur van die ouwe boeken op en is weer terug in zijn verleden. Geen plek waar de nostalgie harder toeslaat dan in dat zo zakelijke en saai ingerichte OBA Magazijn.

  Bekijk details van Boekenblog; Leo Pleysier vergeten?

 • Boekenblog; Atte Jongstra (uit Terwispel)

  9 oktober 2016

  “Onwetendheid is de bron van alle kwaad!” (Motto uit De tak van Salzburg). De Constantijn Huygensprijs 2016 is toegekend aan romancier, essayist, dichter maar vooral: encyclopedist Atte Jongstra (1956, Terwispel). Een verheugende mededeling. Want Atte Jongstra is een heel fijne auteur, van wie ik graag alles gelezen zou hebben. Er komen echter vaak andere auteurs tussen.

  Bekijk details van Boekenblog; Atte Jongstra (uit Terwispel)

 • Jeugdliteratuurblog: Leve de letters!

  28 september 2016

  De scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat voor een heleboel kinderen in groep drie een magisch moment aanbreekt: zij leren lezen! Dit heeft als gevolg dat de wereld weer een stukje verder voor ze open gaat. Ze zullen ontdekken dat er overal letters zijn die woorden vormen en dat die woorden elk hun eigen betekenis hebben. En wat is het dan bijzonder als je zelf die boodschappen kunt ontcijferen (woordgrapje).

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Leve de letters!

 • Boekenblog; Levensbeschrijving van Carel Helder

  6 september 2016

  Met Carel Helder maakte ik kennis in 1987. Vòòr notoire wanbetalers in aanraking kwamen met het incassobureau van de OBA, belde ik ze nog één keer op. Niet het leukste klusje, maar ik was dan ook niet voor niets filiaalhoofd. Een van die te laat- of- nooit terugbrengers was C.Helder, hij woonde in de Vogelbuurt, in het werkgebied van Bibliotheek Hagedoornplein. Het was 11.25, en ik belde hem wakker. Geschrokken bezorgde hij zijn boeken dezelfde dag terug. We raakten in een heel prettig gesprek...

  Bekijk details van Boekenblog; Levensbeschrijving van Carel Helder

 • Boekenblog; Het beste geschiedenisboek

  26 augustus 2016

  Spannend! Het onvolprezen Historisch Nieuwsblad bestaat 25 jaar en viert dat met de verkiezing van het Beste Geschiedenisboek aller tijden. De redactie stelde in samenwerking met bekende historici als Hans Blom, Herman Pleij, Marita Mathijsen en Fik Meijer een eerste keuzelijst van 250 Geschiedenisboeken samen. Daaruit kozen talloze stemmers hun favoriete tien geschiedenisboeken, en de top 10 daarvan is vanaf 26 augustus bekend.

  Bekijk details van Boekenblog; Het beste geschiedenisboek