Blogs

Resultaat 101 - 110 (van 353)

 • boekenblog: echo’s van indië en indonesië

  22 augustus 2016

  Meer dan 300 jaar was Nederland aanwezig in Indonesië. Het eilandenrijk heette toen Nederlandsch-Indië; sentimenteel-liefkozend spraken de Nederlandse inwoners van de gordel van smaragd

  Bekijk details van boekenblog: echo’s van indië en indonesië

 • Boekenblog: Ons Amsterdam 1949- heden

  10 augustus 2016

  Misschien 10 stuks, meer boeken hadden mijn ouders niet, begin 1964-ik was toen 11 jaar. Twee daarvan waren heel recent: De dood van een president en De erfenis van een president- razendsnel verschenen na de moord op President Kennedy, no-vember 1963.

  Bekijk details van Boekenblog: Ons Amsterdam 1949- heden

 • Boekenblog; S.Greup-Roldanus: vergeten voorloper van Nelleke Noordervliet

  29 juli 2016

  In een vorig Boekenblog ging het over vergeten boeken en schrijvers. Mijn favoriete vergeten schrijver is S.Greup-Roldanus (1893-1984). Sini. Dat was de voornaam van Sybrecht Regtdoorzee Greup-Roldanus (1893- 1984). Die naam was te lang voor het omslag van haar boeken, dus het werd S.Greup-Roldanus. Haar boeken schreef ze vooral in de jaren ’50 en verschenen bij uitgeverij De Arbeiderspers. Een aantal ervan werden begin jaren ’70 als Salamanderpocket heruitgegeven, en wekten mijn belangstelling...

  Bekijk details van Boekenblog; S.Greup-Roldanus: vergeten voorloper van Nelleke Noordervliet

 • Boekenblog; Bestsellers en (bijna) vergeten boeken

  25 juli 2016

  In een openbare bibliotheek is ieder boek gelijk. Jan Siebelink op het omslag? Erica James, Carry Slee, Johan Derksen of Anselm Grün: voor de dienstdoende medewerker maakt dat niet uit. Je mag wel denken dat je boeken van genoemde auteurs verafschuwt, maar als iemand ernaar vraagt, dan is neutraliteit een vereiste. Nooit mag je de klant het gevoel geven dat hij rotzooi leest, of juist een fantastische keuze heeft gemaakt. Ongetwijfeld slaagt niemand altijd in die houding, maar toch.

  Bekijk details van Boekenblog; Bestsellers en (bijna) vergeten boeken

 • Boekenblog; Lezen voor de Lijst-maar welke?

  18 juli 2016

  Voor me liggen twee stencils uit 1968. Wat was dat ook al weer, een stencil? Het zijn twee Literatuurlijsten, Frans en Duits, met meer dan 100 boeken per lijst. Hieruit stelde ik mijn persoonlijke literatuurlijst voor het eindexamen HAVO samen. Verplichte titels zaten er niet bij. Meteen zie ik aan de lijsten waarom mijn lerares Frans beter les gaf dan mijn docent Duits. Bij vrijwel elk boek op de Franse lijst heb ik een commentaartje geschreven, ongetwijfeld na haar korte bespreking.

  Bekijk details van Boekenblog; Lezen voor de Lijst-maar welke?

 • Jeugdliteratuurblog: Leestips tegen leesdips

  13 juli 2016

  Hoera, het is bijna vakantie! Voor de een reden om heerlijk veel boeken te verzamelen en die op een strand/gebergte/camping/eiland te gaan zitten lezen, en voor de ander juist een reden om helemaal niets te lezen. Als het om kinderen gaat, kan het niet-lezen in de zomervakantie leiden tot ‘zomerverval’. Dat betekent dat een kind 1 a 2 avi-niveaus kan terugvallen als het niet regelmatig leest. En dat is ontmoedigend voor het kind als het weer terug op school is.

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Leestips tegen leesdips

 • Boekenblog; Zomervakantie 2016: uit en thuis

  10 juli 2016

  Hebben we het over vakantie dan bedoelen we de zomervakantie. Die periode van 6 weken waarin de scholen dicht zijn en er een merkwaardige stilte in de straten kan hangen. Natuurlijk niet op Damrak of Spui, maar in buurten gevrijwaard van toeristen.

  Bekijk details van Boekenblog; Zomervakantie 2016: uit en thuis

 • Jeugdliteratuurblog: And the winners are...

  24 juni 2016

  Het is zomer en dat betekent tijd voor de midzomerkinderboekenborrel (een ware tongbreker). Dit is een gelegenheid waarbij iedereen uit het kinderboekenvak bij elkaar komt en de winnaars van de belangrijkste kinderboekenprijzen, namelijk de Griffels en Penselen, bekend worden gemaakt. Dit jaar was the place to be het Tropenmuseum. In een tropische setting werden er prijzen uitgereikt, en werd er geborreld.

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: And the winners are...

 • Boekenblog; Jacob van Lennep en Marita Mathijsen

  17 juni 2016

  Amsterdam, Haarlemmerpoort, woensdagmiddag 6 juli 2016: de onthulling van het standbeeld van Jacob van Lennep (1802-1868), als dank voor zijn inspanningen Amsterdam aan het beste drinkwater ter wereld te helpen. Waar hield Jacob van Lennep zich nu niet mee bezig?

  Bekijk details van Boekenblog; Jacob van Lennep en Marita Mathijsen

 • Boekenblog: Het leven in de provincie

  14 juni 2016

  Mijn leven lang woon ik in Amsterdam, en twee derde van dat leven werk ik voor de OBA. Ik houd van beiden vanwege de reuring, het onvoorspelbare èn van de mogelijkheid je anoniem te kunnen voelen. Dat kan in een dorp natuurlijk ook, alleen anders. In Amsterdam zijn trouwens talloze plekken waar je rustig en anoniem kunt verblijven. Eén van die plekken is mijn eigen huis. Ik trek me daar graag terug met een mooi leesboek en fijne muziek. De wereld met al zijn drukte en narigheid is om me heen, en...

  Bekijk details van Boekenblog: Het leven in de provincie