Blogs

Resultaat 111 - 120 (van 353)

 • Boekenblog; Doorgaan!

  2 juni 2016

  Sinds januari 2009 heb ik, namens de OBA, meer dan 300 Boekenblogs geschreven Ik ben helemaal vrij in mijn onderwerpskeuze. Natuurlijk let ik op de actualiteit: als Johan Cruijff overlijdt, zoek ik naar daarbij passende boeken. Maar de actualiteit is niet leidend. Daarbij: wat is actualiteit? Dat ligt voor iedereen anders. Voor mij telt: hoe actueel is het voor de OBA? Natuurlijk, de Boekenweek, daar ga ik niet aan voorbij. Maar een avond met de nieuwe redactie van het sinds 1958 verschijnende...

  Bekijk details van Boekenblog; Doorgaan!

 • Boekenblog; Americana, Joost Zwagerman

  27 mei 2016

  De grootvader van de Americana-muziek, zo mogen we Bob Dylan toch wel noemen werd 24 mei 75 jaar. De Bard uit Minnesota vierde dat met een nieuw studio-album: Fallen Angels. Nou ja nieuw: het is een keuze uit de sessies van de voorgaande cd, download, elpee met Frank Sinatra-covers, Shadows in the Night . Dylan neemt altijd veel meer op dan hij uitbrengt. Zo veel dat er een schaduw-oeuvre is ontstaan dat soms bijna nog interessanter is dan de oorspronkelijke uitgaven:The Bootleg Series., ook al...

  Bekijk details van Boekenblog; Americana, Joost Zwagerman

 • Jeugdliteratuurblog: bepakt en bezakt op weg met Annie en Woutertje.

  27 mei 2016

  Het was weer tijd voor de Annie M.G. Schmidt lezing. Een lezing die bedoeld is om de discussie rond jeugdliteratuur levend te houden. Dit jaar was het de 17e keer en de beurt was aan schrijver Harm de Jonge met de lezing Het paradijs van de fantasie. Harm de Jonge las veel op school. Het verwonderde hem dat er een heel leven zat tussen twee stukjes karton. En als lezer leefde je dat leven, je werd een ander mens. Lezen is goed voor de ontwikkeling van een kind, dat staat vast. Maar wat De Jonge...

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: bepakt en bezakt op weg met Annie en Woutertje.

 • Boekenblog; Lente is om de hoek! Schrijvers en Boeken over Vogels

  13 mei 2016

  “Het is echt lente in de vogelwereld. Niet alleen zingen alle ochtend de merels uit volle borst,de donkerbruine vrouwtjes zitten nu op de eieren. Alle weidevogels zijn terug in de polders. Kieviten,grutto’s,tureluren en scholeksters zorgen voor heerlijke voorjaarsgeluiden, als ze baltsen boven de groene vlakten.” Prachtige zin van Henk van Halm, voormalig natuurschrijver voor Dagblad Trouw en eveneens van het handzame Natuur Nabij: dieren- en plantenleven in stad en dorp (1992).

  Bekijk details van Boekenblog; Lente is om de hoek! Schrijvers en Boeken over Vogels

 • Boekenblog; Goede bedoelingen in Nieuw-West

  3 mei 2016

  Onbegrijpelijk: niet gekocht op Koningsdag het fraai vormgegeven Geuzenveld 1953-2009, een historisch-anekdotisch overzicht van de bouw en renovatie van de wijk Geuzenveld in Amsterdam.

  Bekijk details van Boekenblog; Goede bedoelingen in Nieuw-West

 • Boekenblog; Lofzang op tijdschriften en Tirade

  22 april 2016

  Een openbare bibliotheek zonder kranten en tijdschriften is ondenkbaar. Waar je ook komt, in de grootste (Amsterdam natuurlijk) of de kleinste (Schiermonnikoog?) bibliotheek- altijd zijn er actuele dagbladen en magazines te vinden. Iedere leeszaal heeft zijn vaste clientèle: slonzig uitziende mannetjes, hippe tieners en zich even ontspannende moeders, verdiept in Schuttevaer, Mojo en Vriendin.

  Bekijk details van Boekenblog; Lofzang op tijdschriften en Tirade

 • Jeugdliteratuurblog: Taboes in kinderboeken

  15 april 2016

  De jaarlijkse Middag van het Kinderboek in het OBA-theater zou als thema hebben: taboes in kinderboeken. Daarom liet ik mijn gedachten eens over dat onderwerp gaan. Een taboe is iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken. Wat zijn tegenwoordig taboes? Waar kan je nou echt niet over schrijven in kinderboeken anno 2016?

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Taboes in kinderboeken

 • Boekenblog 300 Jules Schelvis, Wim Brands, OBA en Volksvlijt

  11 april 2016

  Afgelopen week (2-9 april) was er een om snel te vergeten, of juist niet. Naast de gebruikelijke actuele stof die we ter overdenking meekregen, ontvielen ons een aantal publieke grootheden. Vooral het overlijden van Jules Schelvis, countrymuzikant Merle Haggard, Wim Brands en Jos de Rooij, wereldberoemd in Amsterdam-Noord, raakte me.

  Bekijk details van Boekenblog 300 Jules Schelvis, Wim Brands, OBA en Volksvlijt

 • Boekenblog; Amsterdam, stad aan het IJ of aan de Die?

  8 april 2016

  Mijn favoriete verdieping (in de lift is het bekakt “etaàsje”) in de Centrale OBA is de derde.* Niet alleen vanwege de boeken, maar ook door de mooie vermenging van oud en nieuw meubilair. Welk soort boeken vinden we daar dan? In jaren ’50 termen geschreven: geschiedenis, aardrijkskunde, taal-en letterkunde, informatieve boeken dus, met als merkwaardig extraatje poëzie en toneel. Merkwaardig want wat is nu fictiever dan gedichten en toneelstukken?

  Bekijk details van Boekenblog; Amsterdam, stad aan het IJ of aan de Die?

 • Boekenblog; Van Stormwind naar Onvermogen: voortgangsberichten van Anton Korteweg

  30 maart 2016

  Als u dit leest, is de dichter alweer gevlogen: op 20 maart was Anton Korteweg hoofdgast bij Poëzie op zondag, het prachtige programma dat Ineke Holzhaus voor de OBA organiseert. Als u van schrijvers houdt die niet te beroerd zijn ironisch commentaar op zichzelf te leveren, bent u bij de voormalig Directeur van het Letterkundig Museum aan het goede adres. Alleen de titels van zijn vele bundels sinds 1971 al: Eeuwig heimwee drijft hem voort, Geen beter leven of Waar ik nooit goed in was steeds slechter...

  Bekijk details van Boekenblog; Van Stormwind naar Onvermogen: voortgangsberichten van Anton Korteweg