Blogs

Resultaat 111 - 120 (van 350)

 • Boekenblog; Lente is om de hoek! Schrijvers en Boeken over Vogels

  13 mei 2016

  “Het is echt lente in de vogelwereld. Niet alleen zingen alle ochtend de merels uit volle borst,de donkerbruine vrouwtjes zitten nu op de eieren. Alle weidevogels zijn terug in de polders. Kieviten,grutto’s,tureluren en scholeksters zorgen voor heerlijke voorjaarsgeluiden, als ze baltsen boven de groene vlakten.” Prachtige zin van Henk van Halm, voormalig natuurschrijver voor Dagblad Trouw en eveneens van het handzame Natuur Nabij: dieren- en plantenleven in stad en dorp (1992).

  Bekijk details van Boekenblog; Lente is om de hoek! Schrijvers en Boeken over Vogels

 • Boekenblog; Goede bedoelingen in Nieuw-West

  3 mei 2016

  Onbegrijpelijk: niet gekocht op Koningsdag het fraai vormgegeven Geuzenveld 1953-2009, een historisch-anekdotisch overzicht van de bouw en renovatie van de wijk Geuzenveld in Amsterdam.

  Bekijk details van Boekenblog; Goede bedoelingen in Nieuw-West

 • Boekenblog; Lofzang op tijdschriften en Tirade

  22 april 2016

  Een openbare bibliotheek zonder kranten en tijdschriften is ondenkbaar. Waar je ook komt, in de grootste (Amsterdam natuurlijk) of de kleinste (Schiermonnikoog?) bibliotheek- altijd zijn er actuele dagbladen en magazines te vinden. Iedere leeszaal heeft zijn vaste clientèle: slonzig uitziende mannetjes, hippe tieners en zich even ontspannende moeders, verdiept in Schuttevaer, Mojo en Vriendin.

  Bekijk details van Boekenblog; Lofzang op tijdschriften en Tirade

 • Jeugdliteratuurblog: Taboes in kinderboeken

  15 april 2016

  De jaarlijkse Middag van het Kinderboek in het OBA-theater zou als thema hebben: taboes in kinderboeken. Daarom liet ik mijn gedachten eens over dat onderwerp gaan. Een taboe is iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken. Wat zijn tegenwoordig taboes? Waar kan je nou echt niet over schrijven in kinderboeken anno 2016?

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Taboes in kinderboeken

 • Boekenblog 300 Jules Schelvis, Wim Brands, OBA en Volksvlijt

  11 april 2016

  Afgelopen week (2-9 april) was er een om snel te vergeten, of juist niet. Naast de gebruikelijke actuele stof die we ter overdenking meekregen, ontvielen ons een aantal publieke grootheden. Vooral het overlijden van Jules Schelvis, countrymuzikant Merle Haggard, Wim Brands en Jos de Rooij, wereldberoemd in Amsterdam-Noord, raakte me.

  Bekijk details van Boekenblog 300 Jules Schelvis, Wim Brands, OBA en Volksvlijt

 • Boekenblog; Amsterdam, stad aan het IJ of aan de Die?

  8 april 2016

  Mijn favoriete verdieping (in de lift is het bekakt “etaàsje”) in de Centrale OBA is de derde.* Niet alleen vanwege de boeken, maar ook door de mooie vermenging van oud en nieuw meubilair. Welk soort boeken vinden we daar dan? In jaren ’50 termen geschreven: geschiedenis, aardrijkskunde, taal-en letterkunde, informatieve boeken dus, met als merkwaardig extraatje poëzie en toneel. Merkwaardig want wat is nu fictiever dan gedichten en toneelstukken?

  Bekijk details van Boekenblog; Amsterdam, stad aan het IJ of aan de Die?

 • Boekenblog; Van Stormwind naar Onvermogen: voortgangsberichten van Anton Korteweg

  30 maart 2016

  Als u dit leest, is de dichter alweer gevlogen: op 20 maart was Anton Korteweg hoofdgast bij Poëzie op zondag, het prachtige programma dat Ineke Holzhaus voor de OBA organiseert. Als u van schrijvers houdt die niet te beroerd zijn ironisch commentaar op zichzelf te leveren, bent u bij de voormalig Directeur van het Letterkundig Museum aan het goede adres. Alleen de titels van zijn vele bundels sinds 1971 al: Eeuwig heimwee drijft hem voort, Geen beter leven of Waar ik nooit goed in was steeds slechter...

  Bekijk details van Boekenblog; Van Stormwind naar Onvermogen: voortgangsberichten van Anton Korteweg

 • Boekenblog; Cruijff, Hendrik Johannes, fenomeen (1947-2016)

  25 maart 2016

  November 1966. Mijn vader nam mij mee naar de voetbalinterland Nederland-Tsjechoslowakije in het Olympisch Stadion. Het was de tweede keer dat ik Nederland zag spelen. In 1962 waren we met de hele familie naar Antwerpen afgereisd om Frits Soetekouw, rechtsback van onze club De Volewijckers, in zijn enige wedstrijd voor Oranje kansloos met 2-0 te zien verliezen van het België met Jef Jurion en Pol van Himst. Nu gingen we vooral vanwege Johan Cruijff. Het was zijn tweede wedstrijd voor Nederland, na...

  Bekijk details van Boekenblog; Cruijff, Hendrik Johannes, fenomeen (1947-2016)

 • Jeugdliteratuurblog: Kunst voor de kleintjes

  23 maart 2016

  Als wij in de OBA boekencollecties samenstellen voor scholen, komen we steeds vaker verzoeken tegen om boeken over kunst voor de onderbouw van de basisschool. Vroeger was dit niet zo eenvoudig, maar tegenwoordig komen er steeds meer mooie boeken uit over kunst voor (jonge) kinderen. Een bijzonder initiatief is dat van het Gemeentemuseum Den Haag en uitgeverij Leopold. Zij geven sinds 2010 kunstboeken uit voor kinderen. Deze boeken horen bij tentoonstellingen in het museum of bij een onderdeel uit...

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Kunst voor de kleintjes

 • Tijdschriftenblog; Boekenweek 2016

  17 maart 2016

  Dit jaar staan de Duitse letteren centraal tijdens de Boekenweek (12-20 maart). Het motto van het evenement: ‘Was ich noch zu sagen hätte …’, is ontleend aan het lied ‘Gute nacht Freunde’ van Reinhard Mey. In verschillende tijdschriften wordt deze maand aandacht aan dit evenement besteed.

  Bekijk details van Tijdschriftenblog; Boekenweek 2016