Blogs

Resultaat 111 - 120 (van 193)

 • Jeugdliteratuurblog: Tot over mijn oren!

  8 april 2014

  Tot over mijn oren!

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Tot over mijn oren!

 • Metha’s muziek; sex, drugs en madrigalen

  4 april 2014

  Sommige stukjes schrijven zich haast zelf. Dit onderwerp sjorde al jaren aan mijn mouw: ‘schrijf mij, schrijf mij’- als je dat dan uiteindelijk doet buitelen de zinnen over elkaar heen in de haast om geschreven te worden.

  Bekijk details van Metha’s muziek; sex, drugs en madrigalen

 • Boekenblog ; Erik Menkveld (1959-2014): dichter, romancier, essayist

  4 april 2014

  Schrijvers kende ik alleen uit hun boeken. Ik was ongelooflijk zenuwachtig toen ik in 1975 tegenover Gerard Reve stond. Ik was speciaal naar Moderne Boekhandel Bas in de Leidsestraat gefietst om door een hem met de kroontjespen te signeren exemplaar van Ik Had Hem Lief te kopen. Ik mompelde wat, hij zei iets terug, maar wat wist ik twee minuten later niet meer.

  Bekijk details van Boekenblog ; Erik Menkveld (1959-2014): dichter, romancier, essayist

 • Tijdschriftenblog 132: Maand van de filosofie

  2 april 2014

  De OBA heeft een grote afdeling met ca. 1.500 kranten en tijdschriften. Algemene bladen, maar ook vaktijdschriften en literaire periodieken. Het tijdschriftenblog probeert telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling.

  Bekijk details van Tijdschriftenblog 132: Maand van de filosofie

 • Boekenblog 212; Jeroen Brouwers Nicolette Smabers

  28 maart 2014

  Het lot van bijna alle schrijvers is…vergetelheid. Jeroen Brouwers, een van mijn (vele) favoriete auteurs, schreef dat hij eigenlijk alleen maar schrijft om herinnerd te worden. “Eén snippertje papier, een paar woorden”, als die over honderd of tweehonderd jaar nog gelezen worden, dan heeft hij het idee niet voor niets geschreven-dat is bij hem: geleefd -te hebben. Altijd mooi, dat pathos.

  Bekijk details van Boekenblog 212; Jeroen Brouwers Nicolette Smabers

 • Boekenblog 211; The Beatles, James Joyce en hun vertalers; een ontmoeting.

  21 maart 2014

  Vijftig jaar geleden, begin 1964 was het tussen The Beatles en mij dik aan. Waarschijnlijk had ik eind 1963 voor het eerst She Loves You op de radio gehoord, en was ik vol van de krachtig gezongen yeah yeah yeah’s. Met I Want To Hold Your Hand werd de liefde bezegeld. Het huwelijk is nog steeds heel gelukkig.

  Bekijk details van Boekenblog 211; The Beatles, James Joyce en hun vertalers; een ontmoeting.

 • Metha’s muziekblog; Pessoa, persoon, personages

  18 maart 2014

  Para cada ruim há um pior ... mas mostra como cada pior pode ter um pior To every bad there is a worse ...but it shows how every worse can have a worst. Deze optimistische zinnen komen -beetje naar mijn hand gezet en dichter bij elkaar geplaatst dan in het origineel- van een klein mannetje, die van onder zijn zwarte hoed heel ontwijkend door zijn ronde brillenglazen de wereld inblikt. Als een eenzelvig broertje van Groucho Marx. Solitair, schichtig, tikkeltje wereldvreemd.

  Bekijk details van Metha’s muziekblog; Pessoa, persoon, personages

 • Verkiezingen bij de OBA

  17 maart 2014

  Woensdag 19 maart zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad van Amsterdam en natuurlijk besteedt de OBA daar veel aandacht aan. In de Centrale Bibliotheek en vijf filialen worden stemlokalen ingericht zodat kiezers daar hun stem kunnen uitbrengen.

  Bekijk details van Verkiezingen bij de OBA

 • Boekenweek bij de OBA

  10 maart 2014

  Van 8 t/m 16 maart is het weer de jaarlijkse Boekenweek, en natuurlijk doet de OBA hier volop aan mee. Het motto van dit jaar is Ondertussen ergens anders en focust op reizen in de literatuur.

  Bekijk details van Boekenweek bij de OBA

 • Boekenblog 210; Qwerty en Azerty Literatuurquiz 2014 en Boekenweek Live!

  7 maart 2014

  Woensdag 5 maart zat De Brakke Grond, het mooie Vlaams Cultureel Centrum in Amsterdam, vol met literatuurliefhebbers. Vierentwintig teams, vier deelnemers per team, maakten uit wie zich in 2014 de grootste kenner van Vlaamse en Nederlandse literatuur mag noemen (afgezien van de opstellers van Qwerty & Azerty, de Grote Literaire Quiz der Lage Landen dan natuurlijk) Qwerty & Azerty was een boeiende, humorvolle quiz over boeken en schrijvers, over klassiekers en debuten, over literair en ander proza...

  Bekijk details van Boekenblog 210; Qwerty en Azerty Literatuurquiz 2014 en Boekenweek Live!