Blogs

Resultaat 311 - 320 (van 350)

 • Metha Muziek; Chris Thile, snarenduivel

  21 oktober 2013

  Daar is hij weer, J. S. Bach! Schon wieder? Ja, maar weer via een omweggetje.

  Bekijk details van Metha Muziek; Chris Thile, snarenduivel

 • De Parelduiker presenteert Couperusnummer in de OBA

  21 oktober 2013

  Vrijdag 18 oktober vond in het Theater van ’t Woord de presentatie plaats van het speciale Couperusnummer van het literaire blad De Parelduiker. Dit nummer is verschenen ter gelegenheid van het Couperusjaar 2013. Het jaar waarin met een onvoorstelbaar aantal evenementen wordt herdacht dat Couperus 150 jaar geleden werd geboren.

  Bekijk details van De Parelduiker presenteert Couperusnummer in de OBA

 • Boekenblog 194; Over Simon Vestdijk (en biografieën)

  17 oktober 2013

  Het is 17 oktober als ik dit blog schrijf, de geboortedag van Simon Vestdijk (1898-1971). De OBA heeft een speciale band met Vestdijk, die tot uitdrukking komt in de Vestdijkzaal in het ODE. Daarin onder meer een exemplaar van Juffrouw Lot met het buikbandje “Nobelprijswinnaar 1964”.

  Bekijk details van Boekenblog 194; Over Simon Vestdijk (en biografieën)

 • Feestelijke ODE aan Simon Carmiggelt in de OBA

  14 oktober 2013

  Zaterdag 12 oktober vond in het Theater van de OBA een feestelijke ODE aan Simon Carmiggelt plaats ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag. De OBA heeft van oudsher en nauwe band met Simon Carmiggelt en de liefhebbers van zijn werk. Dat was al in de bibliotheek aan de Prinsengracht waar een mooie expositie over hem is gehouden en waar een aantal keren bijeenkomsten met de Vereniging van Carmiggelt vrienden zijn georganiseerd.

  Bekijk details van Feestelijke ODE aan Simon Carmiggelt in de OBA

 • Metha's muziek; pixies

  12 oktober 2013

  “Kent u de weg?” vroeg de controleur bij de ingang van Paradiso, grijnzend naar mijn grijze haardos kijkend. Ha! Ja natuurlijk, wij komen hier al op gezette tijden... euhm... zo’n veertig jaar! Ja, dat dacht hij al. Wat ons eerste concert was hier?

  Bekijk details van Metha's muziek; pixies

 • Boekenblog 193; Het Oog van De Parelduiker

  11 oktober 2013

  Wanneer ik voor het eerst een literair tijdschrift las, weet ik niet meer. Rond mijn achttiende, denk ik. Het zal 'De Gids' zijn geweest, of 'Tirade' of 'Hollands Maandblad', misschien 'Maatstaf'. Waar weet ik wel: Bibliotheek Surinameplein, dat ik toen vaak bezocht vanwege het grotere aanbod dan in mijn buurtfiliaal August Allebéplein.

  Bekijk details van Boekenblog 193; Het Oog van De Parelduiker

 • Lezingenserie “Joods Cultureel Kwartier achter de schermen” op filiaal Roelof Hartplein

  7 oktober 2013

  Maandag 30 september startte op Filiaal Roelof Hartplein de lezingenserie “Joods Cultureel Kwartier achter de schermen”. De OBA heeft al eerder goede ervaringen opgedaan met soortgelijke series met het Rijksmuseum, het Van Gogh museum en het Amsterdam Museum die allemaal in de bibliotheek aan het Roelof Hartplein werden gehouden en vorig jaar met het Olympisch Stadion die in het daarnaast gelegen filiaal Olympisch Kwartier werd gehouden.

  Bekijk details van Lezingenserie “Joods Cultureel Kwartier achter de schermen” op filiaal Roelof Hartplein

 • Boekenblog 192; Carmiggelt citeren

  4 oktober 2013

  “Amsterdam is een heerlijke stad om te verlaten en ààn te komen.” Dit citaat van Simon Carmiggelt (7 oktober 1913 - 30 november 1987) staat niet voor niets op de ODEbrug, vlakbij de Schreierstoren. Carmiggelt woonde met veel plezier in Amsterdam, maar veel van zijn stukken spelen zich ook elders af. Zijn Kronkels over Den Haag, zijn jeugd daar, geschreven na de dood van zijn moeder, zijn schitterend. Niet alleen maar melancholisch, maar ook nuchter. Ze staan vooral in ‘Mijn moeder had gelijk’ (1969).

  Bekijk details van Boekenblog 192; Carmiggelt citeren

 • Jeugdliteratuurblog: Klaar voor de start! Kinderboekenweek 2013

  2 oktober 2013

  Het is een vast punt in het jaar voor jeugdbibliothecarissen: het moment dat het thema voor de komende Kinderboekenweek bekend wordt gemaakt. We kunnen er altijd wat mee, reizen, boeven, eten, magie, museum, taal, ja zelfs met het thema muziek wisten we raad!

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Klaar voor de start! Kinderboekenweek 2013

 • Druk bezocht Drongo Festival in de OBA

  30 september 2013

  Zaterdag 28 september vond in de hele Centrale Bibliotheek het tweede Drongofestival plaats. Drongo is voor iedereen die leeft in de moderne tweetalige wereld en daarin de weg wil vinden. Het biedt een meertalige informatiemarkt, voorleessessies, spoedcursussen en workshops, taallabs en speeltafels, lezingen en helpdesks. Het is voor kinderen en ouders, studenten, en docenten. professionals en beleidsmakers. En daarmee paste het festival helemaal in de bibliotheek, want de OBA biedt immers toegang...

  Bekijk details van Druk bezocht Drongo Festival in de OBA