Blogs

Resultaat 61 - 70 (van 210)

  • Boekenblog; Nicolaas Matsier: Zelfverklaard autobiografisch Bekijk details

    11 april 2018

    Wie las het boek niet, in de jaren ’90, Gesloten huis, van Nicolaas Matsier, zijn eerste en “zelfverklaarde autobiografische roman”? De weergave van hoe om te gaan met het definitieve afscheid van “je”ouders door terug te blikken op jeugd en de daarbij behorende voorwerpen. En ja, ook het (gereformeerde) geloof speelde in dit schitterende boek ook weer een rol.

  • Boekenblog; Thomas Rosenboom en zijn “strevende personages” Bekijk details

    29 maart 2018

    Als auteur heb je heel veel bereikt als men op bepaalde plekken aan een van je boeken moet denken. Reve en Betondorp, Vestdijk’s alter ego Anton Wachter naast Ina Damman, gelukzalig haar schooltas dragend op weg naar het station van Harlingen, Voskuil’s Bureau op de Kloveniersburgwal, het Americain van en met Harry Mulisch, om maar wat te noemen. Sinds 1999 is daar het Victoria Hotel in Amsterdam bijgekomen.

  • Favoriete fotografieboeken om te lenen Bekijk details

    27 maart 2018

    De fotograaf Alfred Stieglitz (1864-1946) zei: 'Photography is a reality so subtle that it becomes more real than reality.’ Simpel gezegd, soms zie je de dingen pas écht goed op een foto. Daarom houd ik zo van fotografie en droom ik graag weg bij een goed fotoboek.

  • Boekenblog; Toegestaan bij Wiseman, Paling en Bennett Bekijk details

    15 maart 2018

    Vaak gehoord: toeval bestaat niet. Bewezen is het nooit. Goed, zal het wel of niet bestaan, àls toeval een rol speelt, is het vaak bijzonder. Het is natuurlijk niet toevallig dat ik het ongelooflijke aardige boek Reading allowed, true stories & curious incidents from a provincial library (2017) van Chris Paling op mijn eindeloze leesweg tegenkwam; ik ben tenslotte bibliothecaris in hart en nieren (vergeef me de sleetse uitdrukking). Het boek stond “gewoon” bij Nieuwe Boeken op de OBA-website aangekondigd....

  • Boekenblog; Natuurlijk: Amsterdam -Boekenweek 2018 Bekijk details

    8 maart 2018

    Natuur heb ik vooral in mijn hoofd beleefd. Opgegroeid en wonend in een volkomen verstedelijkte omgeving –Amsterdam- drong het besef dat natuur overal om je heen kan zijn maar langzaam tot me door. Dat gebeurde enigsins door het lezen van boeken over dieren, na een bezoek aan Artis. Die boeken en ook het Artistijdschrift vond ik uiteraard in de bibliotheek in Overtoomse Veld, want in Amsterdam-West schoten eind jaren ’50 niet alleen complete nieuwbouwwijken uit de grond, maar tegelijk ook bibliotheken....

  • Boekenblog; WelkBoek Verdwijnt ! Bekijk details

    23 februari 2018

    Voor me ligt een stapeltje prachtige boeken, schijnbaar zonder samenhang: Privélessen, Alain Claude Sulzer, Onheilig, Roos van Rijswijk, Een doek over de spiegel, Lisette Lewin, Gelukkig de gelukkigen, Yasmine Reza, Lijfboek, Daniel Pennac, De ochtend valt, Manon Uphoff en natuurlijk het eindeloze Het verhaal van Genji, misschien de allereerste echte roman ooit, geschreven rond 900 AD en nog wel door een vrouw, Murasaki Shikibu.

  • blog | Lang leve de biografie Bekijk details

    22 februari 2018

    ‘Life is what happens to you, while you’re busy making other plans’ zingt John Lennon zijn zoontje toe. ‘Ja!’, dacht ik toen ik dat voor het eerst hoorde, en ook ‘Wat zonde eigenlijk’. Daarom lees ik graag biografieën - ze gaan over het leven, zonder de ruis van de dagelijkse dingen.

  • Boekenblog; Willem Brakman (1922-2008): onbegrijpelijk? Ja, zeker niet! Bekijk details

    9 februari 2018

    “Hoeveel ik ook geniet van romans met kop, midden en staart, op een gegeven moment weet ik het wel, en verlang ik naar iets anders. Dan kom ik uit bij Atte Jongstra, Piet Meeuse, Kees ’t Hart maar vooral: Willem Brakman. Ze zijn en blijven niet meteen grijpbaar.” (boekenblog over Atte Jongstra, okt.2016).

  • Boekenblog; Het is weer Poëzieweek! (25 – 31 januari) Bekijk details

    25 januari 2018

    De eerste poëzie waar ik werkelijk door geraakt werd, tja, wat zal het zijn geweest…Sinterklaasrijmen, versjes uit mijn schoolleesboekjes, flauwekulgedichtjes van Toon Hermans die hij tijdens zijn onemanshow voordroeg of toch Buddingh’ met zijn sandwichspreadgedicht Pluk de dag ?

  • blog | Boeken lezen met een baby Bekijk details

    25 januari 2018

    Een boek lezen met een pasgeboren baby in huis, laat staan een tweeling, is onmogelijk. Tenminste, dat dacht ik voor de komst van mijn jongens. Gelukkig bestaat er voor elke periode van je leven geschikt leesvoer. En dan bedoel ik natuurlijk niet Dikkie Dik en Jip en Janneke, maar boeken die fijn zijn voor jezelf.

Paginanavigatie