Blogs

Resultaat 71 - 80 (van 353)

 • Boekenblog; Frederik Muller in Wonderland (1)

  31 maart 2017

  Zonder Frederik Muller was ik nooit bibliothecaris geweest. Vanaf 1970 ging ik drie jaar naar de gelijknamige Akademie. Veel mensen zijn nog steeds verbaasd dat je zo lang moet leren om je bibliothecaris te noemen: boeken rechtzetten kan toch iedereen? Dames en heren, er zijn maar heel weinig beroepen waarvoor je helemaal niets hoeft te kunnen, zelfs het koningschap komt je niet aanwaaien.

  Bekijk details van Boekenblog; Frederik Muller in Wonderland (1)

 • Boekenblog Leve de Boekenweek! (en Simon Vestdijk)

  24 maart 2017

  Een jaarlijks terugkerend fenomeen bij de opening van de Boekenweek, is het relletje dat iemand niet welkom is op het Boekenbal. Carel Helder kwam toen met het Bal der Geweigerden. Een ander fenomeen is de Boekenweek zelf. Die bestaat nog steeds en al sinds 1932.Gelukkig maar!

  Bekijk details van Boekenblog Leve de Boekenweek! (en Simon Vestdijk)

 • Boekenblog; Muziek om te lezen

  18 maart 2017

  Na meer dan twintig jaar filiaalhoofd te zijn geweest in alle uithoeken van Amsterdam en Ouder-Amstel, koos ik in 2006 voor een dramatische wending. Ik begon als Medewerker Informatie Dienstverlening op de Centrale Bibliotheek aan de Prinsengracht. Vooral het uitzicht op de verhuizing in juli 2007 naar het Oosterdokseiland trok mij aan. Geen managerszorgen mee, slechts de echte inhoud zou tellen.

  Bekijk details van Boekenblog; Muziek om te lezen

 • Boekenblog; Meisjes van lang geleden: Nynke van Hichtum, Cissy van Marxveldt en Top Naeff

  12 maart 2017

  Vraag: welke van bovengenoemde namen is geen pseudoniem? Het antwoord staat onderaan het Boekenblog. Deze schrijfsters worden vrijwel altijd geassocieerd met respectievelijk Afke’s Tiental, De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul en School-Idyllen, onbetwiste hoogtepunten uit de jeugdliteratuur uit de eerste helft van de 20e eeuw. Verder hebben de vrouwen weinig met elkaar gemeen, ik weet zelfs niet of ze elkaar hebben ontmoet. Vergeten zijn ze niet, misschien juist vanwege dat ene boek, die ene heldin:...

  Bekijk details van Boekenblog; Meisjes van lang geleden: Nynke van Hichtum, Cissy van Marxveldt en Top Naeff

 • Boekenblog; Lezen over Artis

  4 maart 2017

  Met enige huiver denk ik terug aan mijn eerste (?) bezoek aan Artis: een kort verblijf op de rug van olifant Murugan. In de jaren ’50 kon dat nog. Die huiver heeft me niet weerhouden een Artisliefhebber te blijven. Nooit verzuimde ik Murugan even op te zoeken, ongetwijfeld zou hij me herkennen, dankzij zijn olifantengeheugen….

  Bekijk details van Boekenblog; Lezen over Artis

 • Jeugdliteratuurblog: Worden wie je bent

  2 maart 2017

  Er zijn veel prentenboeken over dieren die ‘anders’ zijn en liever willen zijn zoals iedereen. Zo heb je bijvoorbeeld het olifantje Elmer, dat niet grijs is als zijn soortgenoten, maar een huid vol kleurige blokjes heeft. Of de Grrroentosaurus, die geen vlees eet, en op zoek gaat naar dino’s die dat ook niet doen. Of de krokodil die niet van water hield, en dat om de doodeenvoudige reden dat hij geen krokodil was, maar een draakje in een nest krokodilletjes.

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Worden wie je bent

 • Boekenblog; Bibliothecarissen aan het werk

  25 februari 2017

  Wat doet een bibliothecaris nu eigenlijk? En, afgeleide vraag: wat moet een bibliothecaris nu eigenlijk lezen? In de opstandige jaren ’70 had ik een gedesillusioneerde leidinggevende: “Lezen? zinloos, want het houdt mensen van de revolutie af.” Het hield mij, het is waar, wèl van de straat af.

  Bekijk details van Boekenblog; Bibliothecarissen aan het werk

 • Boekenblog; het Magazijn van de OBA

  19 februari 2017

  “Respect voor de oude orde”, was de titel van een korte lezing door OBA Directeur Martin Berendse op een mini-symposium, maandag 13 februari in het OBA Theater. Hij vertelde over de verschillen tussen bibliotheken en archieven en tussen bepaalde typen bibliotheken. Ineens viel het woord Magazijn. Ik was meteen weer bij de les. Mijn directeur vertelt boeiend, maar na drie eerdere presentaties had ik het moeilijk gekregen. Een mini-symposium kent geen pauze; dus dat is eigenlijk harder werken.

  Bekijk details van Boekenblog; het Magazijn van de OBA

 • De kinderdirecteur blogt: Maakplaats 021

  16 februari 2017

  Op vrijdag 3 februari heb ik de eerste Maakplaats 021 van Amsterdam in OBA Waterlandplein geopend! Het was de tweede actie die ik als kinderdirecteur deed. De Maakplaats 021 is superleuk!

  Bekijk details van De kinderdirecteur blogt: Maakplaats 021

 • Boekenblog; Fieperdefiep….Fiep Westendorp

  4 februari 2017

  Op 3 februari 2004 overleed Fiep Westendorp, misschien wel de beroemdste kinderboekentekenaar van Nederland. Geboren op 27 december 2016 is het hoog tijd voor de viering van haar honderdste geboortedag. De OBA doet dat op woensdag 22 februari: een speciale rode Fiepdubbeldekker staat voor de Centrale OBA en er zijn allerlei activiteiten.

  Bekijk details van Boekenblog; Fieperdefiep….Fiep Westendorp