Blogs

Resultaat 71 - 80 (van 358)

 • Boekenblog; Nee! Kees ’t Hart en Hans Dagelet in de OBA

  28 april 2017

  Ik wist niet dat ik al sinds 1971 naar de vertrouwde verschijning van acteur Hans Dagelet kijk. Hij debuteerde in de fenomenale toneelbewerking van Kees de Jongen, van de onderschatte schrijver Gerben Hellinga.* Nu is me ontgaan dat hij al drie jaar een groot kijkerspubliek aan zich gebonden heeft met zijn rol in de Familie Kruys. Als verstokt boekenlezer, muziekluisteraar mis je dingen die iedereen kent.

  Bekijk details van Boekenblog; Nee! Kees ’t Hart en Hans Dagelet in de OBA

 • Boekenblog: Afscheid van de OBA

  20 april 2017

  Vanaf juli 1973 stond ik, als een van vele medewerkers, u min of meer anoniem te woord. Duizenden van u wees ik de weg naar het toilet, zuchtte inwendig diep als ik weer een printprobleem moest zien op te lossen, en hielp u geduldig bij uw vergeefse zoektocht naar een boek dat precies stond waar het hoorde. Ik heb dat altijd ongelooflijk leuk gevonden.

  Bekijk details van Boekenblog: Afscheid van de OBA

 • Boekenblog; In Bibliotheekwonderland (3)

  14 april 2017

  Keizersgracht 444, dààr gingen de deuren van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek voor het eerst open, 8 Februari 1919. Al snel kwamen er filialen bij: Amsterdam-Noord, februari en oktober 1923: Meidoornplein en Tuindorp Oostzaan. Nog steeds heeft Amsterdam (samen met Diemen en Ouder -Amstel) meer dan 25 vestigingen. Een rijk bezit.

  Bekijk details van Boekenblog; In Bibliotheekwonderland (3)

 • Jeugdliteratuurblog: Weg omdat je niet meer past

  12 april 2017

  Zaterdag 8 april kreeg het boek 'Stella, Ster van de zee' van Gerda Dendooven de Woutertje Pieterse prijs 2017. De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek.

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Weg omdat je niet meer past

 • Boekenblog; In Onooglijk Bibliotheekwonderland (2):Lennart Kollberg

  7 april 2017

  Najaar 1973, mijn eerste werkplek: het onooglijke filiaaltje Bijlmerplein. Mijn leidinggevende en latere maatstaf voor mijn opvatting over goed openbaar bibliotheekwerk, Rie Felius, wachtte vol ongeduld op een nieuw deel van de misdaadromans van Sjowall & Wahloo. Nu leerde ik wat een boekenhype was. Begin jaren ’70 verschenen de eerste vertalingen in onooglijke pocketboeken. Misdaad was nog niet literair, dus het mocht niet teveel kosten. Dat Dick Bruna bij Simenon, Leslie Charteris en Havank briljante...

  Bekijk details van Boekenblog; In Onooglijk Bibliotheekwonderland (2):Lennart Kollberg

 • Boekenblog; Frederik Muller in Wonderland (1)

  31 maart 2017

  Zonder Frederik Muller was ik nooit bibliothecaris geweest. Vanaf 1970 ging ik drie jaar naar de gelijknamige Akademie. Veel mensen zijn nog steeds verbaasd dat je zo lang moet leren om je bibliothecaris te noemen: boeken rechtzetten kan toch iedereen? Dames en heren, er zijn maar heel weinig beroepen waarvoor je helemaal niets hoeft te kunnen, zelfs het koningschap komt je niet aanwaaien.

  Bekijk details van Boekenblog; Frederik Muller in Wonderland (1)

 • Boekenblog Leve de Boekenweek! (en Simon Vestdijk)

  24 maart 2017

  Een jaarlijks terugkerend fenomeen bij de opening van de Boekenweek, is het relletje dat iemand niet welkom is op het Boekenbal. Carel Helder kwam toen met het Bal der Geweigerden. Een ander fenomeen is de Boekenweek zelf. Die bestaat nog steeds en al sinds 1932.Gelukkig maar!

  Bekijk details van Boekenblog Leve de Boekenweek! (en Simon Vestdijk)

 • Boekenblog; Muziek om te lezen

  18 maart 2017

  Na meer dan twintig jaar filiaalhoofd te zijn geweest in alle uithoeken van Amsterdam en Ouder-Amstel, koos ik in 2006 voor een dramatische wending. Ik begon als Medewerker Informatie Dienstverlening op de Centrale Bibliotheek aan de Prinsengracht. Vooral het uitzicht op de verhuizing in juli 2007 naar het Oosterdokseiland trok mij aan. Geen managerszorgen mee, slechts de echte inhoud zou tellen.

  Bekijk details van Boekenblog; Muziek om te lezen

 • Boekenblog; Meisjes van lang geleden: Nynke van Hichtum, Cissy van Marxveldt en Top Naeff

  12 maart 2017

  Vraag: welke van bovengenoemde namen is geen pseudoniem? Het antwoord staat onderaan het Boekenblog. Deze schrijfsters worden vrijwel altijd geassocieerd met respectievelijk Afke’s Tiental, De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul en School-Idyllen, onbetwiste hoogtepunten uit de jeugdliteratuur uit de eerste helft van de 20e eeuw. Verder hebben de vrouwen weinig met elkaar gemeen, ik weet zelfs niet of ze elkaar hebben ontmoet. Vergeten zijn ze niet, misschien juist vanwege dat ene boek, die ene heldin:...

  Bekijk details van Boekenblog; Meisjes van lang geleden: Nynke van Hichtum, Cissy van Marxveldt en Top Naeff

 • Boekenblog; Lezen over Artis

  4 maart 2017

  Met enige huiver denk ik terug aan mijn eerste (?) bezoek aan Artis: een kort verblijf op de rug van olifant Murugan. In de jaren ’50 kon dat nog. Die huiver heeft me niet weerhouden een Artisliefhebber te blijven. Nooit verzuimde ik Murugan even op te zoeken, ongetwijfeld zou hij me herkennen, dankzij zijn olifantengeheugen….

  Bekijk details van Boekenblog; Lezen over Artis