Blogs

Resultaat 81 - 90 (van 210)

  • Boekenblog; Het laatste boekenoverzicht van 2016? Bekijk details

    6 januari 2017

    Een griepaanval deed me verlangen naar Vestdijk’s essay De zieke mens in de romanliteratuur. Ik had me namelijk vlak voor mijn ineenstorting, eind 2016, aangemeld bij de Vestdijkkring. Je kon dit boek, uit 1964, bij iedere huisarts aantreffen, ongetwijfeld ongelezen. Het was een geschenk was van de Gist- en Spiritusfabriek te Delft. Met Couperus, Gerard Reve en Marten Toonder beschouw ik Vestdijk als de allerbeste auteur van Nederland. Uiteindelijk las ik in 2016 één Vestdijk, Amsterdamse gedichten,...

  • Boekenblog; Lezen met Kerst? Nee, (ver) tellen! Bekijk details

    23 december 2016

    Wie leest er nu tijdens de kerstdagen? Volgens mij maar weinig mensen. We hebben er geen tijd voor, teveel te doen, teveel afleiding. Bedoelen we echter de Dagen rondom Kerstmis, dan liggen de zaken anders..

  • Boekenblog; Mann, wat een familie! Bekijk details

    16 december 2016

    Mijn eerste kennismaking met de familie Mann was Tonio Kröger, verplichte HAVO-literatuur, 1969. De melancholie van het boek raakte me. In 1971 kwam de film De Tod in Venedig uit, geregisseerd door Luchino Visconti, gebaseerd op de gelijknamige novelle. Zo’n zwaarmoedige film had ik nog nooit gezien. De noodlotsmuziek van Mahler-nooit van gehoord- gaf aan de dramatiek een extra dimensie.

  • Boekenblog; Levenspaden : wandelen, lezen, bespiegelen Bekijk details

    25 november 2016

    “Het levenspad is vol onoverzichtelijke hoeken en verraderlijke bochten. Sommige mensen ervaren pieken en dalen, anderen ervaren het leven als glooiend. Een heuvel kan zich laten voelen als een vals plat, omhoog of geleidelijk bergafwaarts. Vaak is het een pad dat we alleen moeten gaan. Op sommige trajecten is er het geluk dat je een eindje met elkaar op kunt lopen.”

  • Boekenblog; Beschreven Levens: Jan van der Vegt Bekijk details

    18 november 2016

    Hoe kies je uit de overvloed van boeken nu juist dat ene te lezen boek? Het toeval speelt een grote rol. Nooit gedacht dat ik mij zou storten in het leven van de dichter Jan G. Elburg, tijdgenoot en vriend van Vijftigers als Lucebert en Kouwenaar. Tot ik ontdekte dat hij op eenjarige leeftijd, in 1920, met zijn ouders (dat dan weer wel) verhuisde naar de Van der Pekstraat in Amsterdam-Noord.

  • Jeugdliteratuurblog: Was ik maar gewoon! Bekijk details

    11 november 2016

    Wie wel eens met een puber op stap is geweest weet het: pubers willen niet opvallen. “Ssst mam stop met zingen!” “Hou op iedereen kijkt!” ‘’Gewoon’’ doen is de norm. Of anders met een heel groepje gek doen, dat kan dan weer wel. Waar jonge kinderen nog ongegeneerd zichzelf kunnen en willen zijn, wordt dat anders wanneer ze ouder worden. Het wordt belangrijk om te zijn zoals de meerderheid. En de meerderheid is streng. En saai. ‘’Nee dit kan echt niet!’’

  • Boekenblog; Tonio-boek en film Bekijk details

    4 november 2016

    Op dezelfde dag, 26 oktober 2016, dat ik Tonio, een requiemroman (2011) door A.F.Th.van der Heijden uitlas, bezocht ik de recente, gelijknamige film. Tonio is het verhaal van het fatale ongeluk van zijn zoon, en de uitwerking daarvan op de auteur en zijn echtgenote. Hoe zou dit dieptreurige relaas, zo magistraal en zonder enig zelfmedelijden opgeschreven, in beeld zijn weergegeven?

  • Boekenblog; Leo Pleysier vergeten? Bekijk details

    21 oktober 2016

    In de Centrale OBA bevindt zich onder de Jeugdafdeling (-1) een schier onoverzienbaar Magazijn. Daar staan de boeken die u niet meer leest, die hun tijd hebben gehad, de ooit actuele titels, kortom: de Vergeten Boeken. Iedereen die daar binnenkomt-en dat zijn er niet veel- snuift de geur van die ouwe boeken op en is weer terug in zijn verleden. Geen plek waar de nostalgie harder toeslaat dan in dat zo zakelijke en saai ingerichte OBA Magazijn.

  • Boekenblog; Atte Jongstra (uit Terwispel) Bekijk details

    9 oktober 2016

    “Onwetendheid is de bron van alle kwaad!” (Motto uit De tak van Salzburg). De Constantijn Huygensprijs 2016 is toegekend aan romancier, essayist, dichter maar vooral: encyclopedist Atte Jongstra (1956, Terwispel). Een verheugende mededeling. Want Atte Jongstra is een heel fijne auteur, van wie ik graag alles gelezen zou hebben. Er komen echter vaak andere auteurs tussen.

  • Tijdschriftenblog; Interieurontwerp Bekijk details

    26 mei 2015

    In dit tijdschriftenblog besteden we aandacht aan verschillende vormen van interieurdesign. Het interieur van woonhuizen en kantoorgebouwen is een onderwerp dat in tal van tijdschriften is terug te vinden: van een design grotwoning tot een flamboyante hotelsuite.

Paginanavigatie