2013 succesvol jaar voor de OBA

Gepubliceerd op: 30 december 2013 15:43

2013 was een succesvol jaar voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Enerzijds werden er drie nieuwe vestigingen in gebruik genomen en anderzijds nam het aantal nieuwe leden met bijna 10.000 toe. Daarnaast werd hard gewerkt aan de uitbreiding van de digitale bibliotheek en werd de overgang naar de centrale financiering voorbereid.

Wat betreft de huisvesting was het met name een topjaar voor Amsterdam Noord. Nadat in januari filiaal Molenwijk was opgeknapt betrokken in de zomer de filialen Nieuwendam en Banne Buiksloot hun nieuwe huisvesting. Beide bibliotheken zijn gecombineerd met een Huis van de Wijk en zijn gelegen in een geheel vernieuwd winkelcentrum.

Eind van de zomer verhuisde ook filiaal Slotermeer naar een prachtige nieuwe bibliotheek in het multifunctioneel centrum De Honingraat waarin onder meer ook een Ouder Kind Centrum en de Stichting Eigenwijks zijn ondergebracht (zie foto).

Dit alles had een goede uitwerking op het aantal leden dat met bijna 10.000 toenam naar ruim 170.000. Andere oorzaken hiervoor waren de gerichte benadering van de scholen om alle kinderen persoonlijk lid te maken van de bibliotheek en het project Leef-en leer! waarmee ruim 3.000 inburgeraars lid werden van de bibliotheek.

Ook aan de verdere uitbouw van de Digitale Bibliotheek werd hard gewerkt. Zo is OBA pilot voor het project Nationale Bibliotheek Catalogus, waarmee in 2014 alle bibliotheken met elkaar verbonden worden en waarmee het totale boekenbezit van de Openbare Bibliotheken voor de gebruikers beschikbaar komt.

Dit is onderdeel van de landelijke infrastructuur van de bibliotheken in Nederland die wordt verzorgd door Stichting Bibliotheek.nl. In januari 2014 wordt ook het landelijke e-bookplatform gelanceerd waarmee liefst 5.000 e-books voor bibliotheekleden beschikbaar komen.

De bibliotheek bereidde zich ook voor op de overgang naar de centrale financiering die in 2014 van kracht wordt en waarmee de financiering van de OBA weer overgaat van de Stadsdelen naar de Centrale stad. Dit betekende onder meer het indienen van 1 begroting en het aanpassen van de organisatie aan de nieuwe situatie.

Door het jaar heen waren er veel activiteiten. Zo deed de OBA weer op grote schaal mee aan de Nationale Voorleesdagen, de Boekenweek, de 25e Maand van het Spannende Boek, de Kinderboekenweek en natuurlijk Nederland Leest waar dit jaar het boek “Erik of het klein insectenboek” van Godfried Bomans centraal stond.

Veel schrijvers bezochten de OBA waaronder Jan Brokken, Kees van Kooten, Oek de Jong en Mensje van Keulen. Van de exposities sprong “Beelden aan Zee aan het IJ” eruit, een bijzondere tentoonstelling waarbij dit museum uit Scheveningen zich met een groot deel van haar collectie presenteerde aan de Amsterdammers die daar gretig gebruik van maakten.

En het belangrijkste was natuurlijk dat de gebruikers dit allemaal zeer waardeerden. Ze bleven ook in 2013 weer in grote getale komen en het aantal leden liep zoals hierboven aangeven op tot ruim boven de 170.000.

Daarmee is een goed fundament gelegd voor de komende jaren waarin de OBA voortvarend zal werken aan een hoogwaardige kwalitatieve en eigentijdse dienstverlening voor alle inwoners van Amsterdam.

Hans van Velzen, directeur