Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

2014 uitdagend jaar voor de OBA

Gepubliceerd op: 3 januari 2014 15:00

2014 belooft een uitdagend jaar voor de OBA te worden met veel ontwikkelingen op allerlei terreinen. Een grote wens van de OBA gaat in vervulling met de komst van een filiaal in IJburg in maart en de opening van de voormalige tramremise De Hallen in april met daarin ook een bibliotheek. Daarmee wordt het filialennetwerk van de OBA gecompleteerd en hoort het qua spreiding en aanbod tot de beste van Nederland.

Op 21 januari wordt het landelijk e-book platform door Ministerster Jet Bussemaker gelanceerd. Hiermee krijgen bibliotheekleden de beschikking over ruim 5.000 e-books. Tot 1 april zijn ze gratis, daarna moet voor de toegang tot de 3.000 meest recente titels een apart abonnement van € 20 worden gekocht, waarvoor 18 e-books kunnen worden gelezen. Dit betekent een belangrijke doorbraak in de rol die bibliotheken op dit terrein kunnen spelen, want in tegenstelling tot bij de gewone boeken hebben bibliotheken niet automatisch het recht om e-books uit te lenen maar moeten ze hiervoor licenties afsluiten met de uitgevers.

8 februari bestaat de Openbare Bibliotheek Amsterdam 95 jaar, een heuglijk feit waaraan bescheiden aandacht wordt geschonken in afwachting van het grote eeuwfeest dat over vijf jaar zal plaatsvinden.

In maart komt de Nationale Bibliotheek Catalogus beschikbaar waarmee alle catalogi van de openbare bibliotheken in Nederland tot één grote catalogus verbonden worden en de leden van de bibliotheken dus de beschikking krijgen over de “Collectie Nederland“ van de gezamenlijke bibliotheken. De start vindt bij de OBA plaats omdat de catalogus van de OBA als uitgangspunt is genomen.

In maart is het ook weer Boekenweek met als thema “Reizen”. Het boekenweekgeschenk wordt geschreven door Tommy Wieringa en het Essay door Jelle Brandt Corstius

Juni is de Maand van het Spannende boek met als thema : “Terreur in thrillers”. Het geschenkboek wordt geschreven door Tess Gerritsen.

In de zomer is de actie Zomerlezen en natuurlijk is de OBA aanwezig op de Uitmarkt die van 29 t/m 31 augustus plaatsvindt.

De Kinderboekenweek vindt plaats in oktober met als thema “Feest”en het kinderboekenweekgeschenk wordt geschreven door Harm de Jonge.

Maarten ’t Hart is uitgekozen als schrijver voor de grote leesbevorderingsactie Nederland Leest in november waarbij alle volwassen leden van de bibliotheek zijn succesboek Een vlucht regenwulpen gratis kunnen afhalen.

Het hele jaar zal de OBA ook inspringen op alles grote gebeurtenissen zoals de Olympische Winterspelen, het WK Voetbal en natuurlijk de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

Kortom 2014 wordt voor de OBA weer een jaar met veel ontwikkelingen en activiteiten met als doel een zo goed mogelijke dienstverlening aan alle inwoners van Amsterdam.

Hans van Velzen, directeur