8 lesbische boeken die je zeker moet lezen

Gepubliceerd op: 10 december 2020 15:11

Webredacteur Simone vroeg haar vriendinnen, tantes en buurvrouwen het hemd van het lijf (niet letterlijk) en ging op zoek naar de beste lesbische en queer leestips. Ze zijn allemaal te leen bij de OBA.

1.

Jeanette Winterson | Oranges are not the only fruit

"Voor een vak aan de UvA besloot ik in acht weken zo veel mogelijk lesbische boeken te lezen. Oranges are not the only fruit van Jeanette Winterson is een van mijn favorieten geworden omdat het gewoon echt hilarisch is. Het gaat over de jonge Jeanette, die opgroeit in een streng religieuze familie. Volgens haar moeder is ze uitverkoren door God om het geloof te verspreiden, maar dan wordt ze verliefd op een meisje waardoor ze met de kerk en haar familie moet breken... Winterson kan zo onverwacht uit de hoek komen, dat ik uiteindelijk hardop heb zitten lachen in de bibliotheek."

- Vera (26)

2.

Rita Mae BrownRubyfruit jungle "Rubyfruit jungle is wel echt een klassieker. Het was voor mij vooral een openbaring. Een van de eerste boeken waarin een vrouw gewoon verliefd wordt op een andere vrouw - ook al weet ik niet eens meer hoe het eindigt. Ik heb het wel meerdere keren gelezen, maar dat is dan ook wel 35 jaar geleden. Ik weet alleen nog dat ik het geweldig vond en dat ik heel blij was dat ik het had."


- Jacq (50+)

3.

Kate Kirkpatrick | Simone de Beauvoir: een leven

"Ik stond met het boek in mijn handen in de boekhandel en was meteen nieuwsgierig. De theorieën van De Beauvoir kwamen veel aan bod tijdens mijn studie sociologie. Ze was natuurlijk feminist en we weten misschien allemaal wel dat ze een relatie had met Sartre. Maar zodra ik las dat zij relaties met haar studentes had, besloot ik het boek meteen te kopen! Zo’n intellectuele en interessante vrouw, die in die tijd zulke verstandhoudingen aanging. Dat trok mij erg aan. Ook lees je over het Parijs van 1908 tot 1986, hoe zij zo succesvol geworden is en de kringen waarin zij zich met Sartre bevond. Ik vond het echt een heel goed boek." 

- Fien (24)

4.

Julie Burchill | Sugar rush"Sugar Rush gaat over twee meisjes op de middelbare school. Eén is vreselijk bijdehand en iedereen is verliefd op haar. Je moet het gewoon lezen. Het is een hilarisch boek. Elke keer dat je net een hekel lijkt te krijgen aan de hoofdpersoon, doet ze weer iets heel liefs. De andere hoofdpersoon is stiekem verliefd op haar en het hele boek zit het eraan te komen: gaat er nou wel of niet iets gebeuren?"


- Angelique (50+)

5.

Sarah Waters | Fingersmith 

"Fingersmith las ik toen ik vijftien of zestien was. Ik hield erg van lezen en was op zoek naar wat meer lesbische referentie. Ik vond het boek per toeval in de openbare bibliotheek van Granada. Het voelde alsof ik geluk had gehad, omdat ik iets had gevonden wat dicht bij mijzelf lag. Het verhaal bleek veel meer te zijn dan alleen een verhaal over de liefde tussen twee meisjes. En het waren niet zozeer de personages die me grepen, maar wel de verhaallijn. Het plot steekt zo slim in elkaar; niets is wat het lijkt. Na dit boek ben ik vrijwel alles van Sarah Waters gaan lezen, maar het kon allemaal niet tippen aan Fingersmith!"


- Ichi (23)

6.

Maggie Nelson | De argonauten

"De argonauten van Maggie Nelson las ik op vakantie in Zweden in 2015. Het is best een dun boekje en ik weet nog dat ik het echt in twee uur heb uitgelezen. Het is een soort memoire van Nelson, dichter en universitair docent, en haar partner Harry die non-binair is. Het gaat over wat liefde is en hoe je die steeds weer moet bevestigen in een relatie, buiten categorieën of definities om. Maar ook hoe anderen tegen hun relatie aankijken en hoe mensen in een relatie kunnen veranderen. Nelson verandert door haar zwangerschap en Harry door hormonen. Een bijzonder boek, dat ik na lezing nog veel mensen heb aangeraden!"

- Roosje (25)

7.

Doeschka Meijsing | Over de liefde

"In Over de liefde dwingt een ongeluk hoofdpersoon Pip tot reflectie. Haar grote liefde heeft haar na jaren verlaten voor een man, en de pijn is in iedere zin voelbaar. Ook denkt Pip terug aan haar eerste liefde, waarbij vooral schaamte wordt opgerakeld. Een prachtig geschreven boek voor de liefhebber van steengoede Nederlandse literatuur mét vrouwenliefde. Ik las het in de vierde klas, op aanraden van mijn lerares Nederlands. Ik wilde graag een mooi boek lezen, met veel overpeinzingen. Dat het ook nog lesbisch was, was een fijne bijkomstigheid. Of mijn lerares mij hier wat mee duidelijk wilde maken weet ik niet, maar het werd zeker niet mijn laatste lesbische boek!"


- Vera (26)

8.

Haruki Murakami | Spoetnikliefde

"Ik vond Spoetnikliefde van Haruki Murakami een geweldig boek. Grotendeels omdat ik de personages geweldig vond, maar ook omdat het beklemmend was. Het hele boek draait vrijwel volledig om de verliefdheid van Sumire op haar 17 jaar oudere bazin. Ik was dol op Sumire: zo grappig en warrig, maar ook instabiel. Daartegenover staat Mioe: beeldschoon, zelfverzekerd en ondoorgrondelijk. Ik heb het in één adem uitgelezen. Murakami schrijft prachtig over liefde, maar weet ook vervreemding als geen ander in taal te vatten." 


- Simone (24)

Meer tips?

Wil je meer LHBTQI+ boeken lenen? Duik eens in de speciale collectie van onze partner IHLIA in OBA Oosterdok of bekijk de Top 10 fotoboeken samengesteld door medewerkers van IHLIA.

lees meer blogs van de OBA