Op dit moment vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Bibliotheek Reigersbos heropend na verbouwing

Gepubliceerd op: 19 mei 2014 14:28

Vrijdag 16 mei 2014 vond de feestelijke heropening plaats van filiaal Reigersbos van de OBA. De officiële opening werd verricht door dhr. Urwin Vyent. Lid van de bestuurscommissie van het Stadsdeel Zuidoost.

De bibliotheekwereld is volop in beweging, de digitalisering rukt op, gebruikers en subsidiënten stellen andere eisen en de OBA speelt daar zo goed mogelijk op in. Wat al geruime tijd speelt is de overgang van een uitleenbibliotheek naar een verblijfsbibliotheek, waar mensen kunnen werken en studeren, waar activiteiten en tentoonstellingen zijn en waar mensen elkaar ontmoeten rond de kernfuncties van de bibliotheek: informatie, educatie en cultuur.

De afgelopen jaren heeft de OBA in rap tempo haar vestigingen daarop aangepast en een van de laatste bibliotheken die nog resteerde was Reigersbos. Het andere grote filiaal in Zuidoost, Bijlmercentrum, is een paar jaar geleden gemoderniseerd en ondergebracht in Frankemaheerd.

Filiaal Reigersbos heeft de afgelopen jaren al een paar keer een kleine aanpassing ondergaan, o.a. met uitbouw van de gevel naar het winkelcentrum maar daardoor was een beetje een lappendeken ontstaan die ook gedateerd aandeed.

Een van de wensen van de OBA was om een betere entree van de bibliotheek te hebben. Die lag tot nu toe aan de zijkant en was minder zichtbaar, maar is nu prominent aan de voorkant bij het winkelcentrum ondergebracht. Daarvoor was een verbouwing met een nieuwe pui noodzakelijk en we zijn het Stadsdeel zeer erkentelijk dat zij niet alleen de vergunning hebben gegeven voor de nieuwe pui maar deze ook gefinancierd hebben.

Naast de betere entree is ook een beter overzicht ontstaan, heeft de jeugd een fijne eigen ruimte, is de tuin geheel opgeknapt en door goede kleurentoepassing bij de bibliotheek betrokken. De bovenverdieping is voor een groot deel opengemaakt waardoor we nu ook beschikken over goede cursus- en vergaderruimtes waarvoor nu al veel belangstelling bestaat.

De verbouwing is begeleid door architecte Svetla Stefanova die bij de OBA al bekend was van ons prachtige filiaal Indische Buurt . Zij is heel goed in het creëren van een lichte, overzichtelijke ruimte met daarbinnen weer eigen accenten voor de diverse doelgroepen en een prettige verblijfssfeer voor de bezoekers. En dat is ook hier weer voortreffelijk gelukt, de uitleenbibliotheek van de jaren 70 is in één klap veranderd in een eigentijdse 21e eeuwse verblijfsbibliotheek!

Een compliment ook voor alle externe bedrijven en interne medewerkers die ervoor gezorgd hebben dat in een tijdsbestek van zes weken deze omvangrijke klus volgens planning geklaard is.

Het woord is nu aan de gebruikers om de vernieuwde bibliotheek weer regelmatig te komen bezoeken en tot het kloppend hart van de wijk te maken.

Hans van Velzen, directeur